07-10-07

K.S.V. Roeselare - R.S.C. Anderlecht: het wedstrijdverslag

Frutos redt Anderlecht in blessuretijd

Nicolas Frutos is terug.  Met een strafschopdoelpunt in blessuretijd bezorgde De Reiger Anderlecht met een strafschop in de toegevoegde tijd nog een punt bezorgd bij Roeselare. De vreugde om de Europese kwalificatie blijkt van korte duur voor paars-wit, dat al zeven punten achterstand telt op leider Standard.

  

047
Anderlecht blijft op zoek naar zichzelf. Wie dacht dat de winst van donderdag in het Gerhard Hanappi-stadion voor een nieuw elan had gezorgd, kwam bedrogen uit. Sporting voetbalde alweer zonder vertrouwen en etaleerde tevens een schrijnend gebrek aan creativiteit.

Dirk Geeraerd wisselde in vergelijking met vorige week Lutun voor Thompson, maar veel keuze had hij niet. De trainer van Roeselare kreeg slechts zestien spelers bij elkaar en moest twee plaatsen open laten op het scheidsrechtersblad. Frank Vercauteren verkoos Wasilewski en Goor nog eens een keer boven De Man en Van Damme. Serhat was net op tijd fit, Frutos begon op de bank. Anderlecht begon traag aan de match. Enkel Legear, alweer hij, kon met zijn flitsen af en toe een opening creëren. Bij overmaat van ramp vlotte het ook defensief niet bij de Brusselse landskampioen. Polak gaf de bal cadeau aan Tanghe, Zitka redde. Na deze verwittiging waren de Brusselaars echter nog niet wakker. Rond het halfuur verloor Polak alweer de bal. Pareja en Wasilewski verdedigden te slap en Dissa kon de bal naast Zitka schuiven. Voor de derde wedstrijd op rij kwam de Malinees tot scoren.  Anderlecht schrikte nu wel op en ging op zoek naar de gelijkmaker. De hoekschoppen volgende elkaar snel op, maar tot echt gevaar kwam het niet. Anderlecht ging met een krappe achterstand de kleedkamer in.

 

Nicolas Frutos warmde zich tijdens de rust op, maar paars-wit begon met dezelfde elf aan de tweede helft. Het voetbal verbeterde echter niet. De Anderlecht-vedetten worstelden met zichzelf en de bal.

Vercauteren was dan ook verplicht naar rampenplan Z te grijpen. Frutos werd ingebracht. De eerste actie die volgde zette Anderlecht echter met de rug tegen de muur. Op hoekschop kopte Mirvic door en Dissa, kon de bal vlak voor de neus van Zitka moederziel alleen binnentikken. Anderlecht stroopte de mouwden op en besloot dan toch te vechten. Soms letterlijk, maar vooral figuurlijk.  Frutos raakte slaags met doelman Sierens en de poppen gingen pas echt aan het dansen toen Polak blind doorging op de West-Vlaamse goalie. Gelukkig raakte hij Sierens evenwel niet. Hoewel het stadion riep om rood, trok Burie geheel logisch de gele kaart. Gelukkig maar, want net Polak blies Anderlecht nieuw leven in.  Op een afvallende bal knalde de Tsjech enig mooi de 2-1 tegen de netten. Anderlecht geloofde er weer in en kwam ei zo na op 2-2. El Araichi keerde de poging van Théréau van de doellijn. Dit was echter uitstel. In de toegevoegde tijd maaide De Vleesschauwer Polak neer in de zestien. Vanop de stip maakte Frutos zijn eerste doelpunt van het seizoen.


 

30-09-07

R.S.C. Anderlecht - S.C. Charleroi: het wedstrijdverslag

Anderlecht lijdt zijn eerste nederlaag


legaer cha

De afgelopen dagen waren razenddruk voor me. Nu mijn nieuwbouw bijna af is, moeten heel wat laatste details worden afgewerkt. Daardoor vond ik niet de tijd om wat nieuws te posten. Vooraf leek een avondje Anderlecht dan ook dé ideale ontspanning te worden. Draaide dat even anders uit. Zelden ben ik zo ziek na een wedstrijd van paars-wit. Na de eerste seizoensnederlaag tegen Charleroi is het officieel crisis in het Astridpark. Donderdagavond zal ik de cruciale Europese match tegen Wien met de billen dichtgeknepen volgen.  

  

Nochtans verdiende Anderlecht de eerste thuisnederlaag in precies een jaar niet, want Charleroi kreeg welgeteld één bal tussen de doelpalen. Efficiëntie heet dat dan. Het zielloze voetbal van Sporting was echter ook geen overwinning waard. Het laatste kwart van de partij was ronduit zorgwekkend. De lange ballen vlogen heen en weer. Het leek wel een partij “sturm und drang” die de Mannschaft of godbetert Club Brugge typeert. De persstop heeft de problemen dan ook geenszins opgelost, integendeel: het paars-witte huishouden vertoont steeds meer barsten.

Frank Vercauteren schonk de ploeg van vorige week op Genk het vertrouwen. Boussoufa en Wasilewski , die terugkeerden uit schorsing, kregen daardoor een plaatsje op de bank. Het betekende dat paars-wit met een versterkt middenveld de mat betrad en zelfs in een thuiswedstrijd met maar één echte spits  aan de wedstrijd begon.

Sporting kon de prestatie van vorige week echter geen een verlengstuk geven. De thuisploeg voetbalde te traag en kon Charleroi niet in moeilijkheden brengen. Het eerste doelgevaar kwam er pas net voor het halfuur en omdat Sbai uitgleed bij een verre bal van Van Damme. Hassan haalde er slechts een hoekschop uit. Even later scoorde Polak na een lange bal van Serhat, maar het doelpunt werd afgevlagd omdat Legear - die de bal met het hoofd leek te verlengen - buitenspel stond. Een afstandsschot van Deschacht veranderde via de hakken van Serhat nog van richting, maar de bal rolde millimeters naast het doel in doeltrap. Charleroi bleef bijgevolg vrij gemakkelijk overeind, maar bakte er aanvallend helemaal niets van. Toch trokken de bezoekers met een doelpunt voorsprong naar de kleedkamer. Pareja speelde in de toegevoegde tijd te kort terug op Zitka, die door zijn doelgebied doolde. Orlando zag van op het verlengde van de doellijn Smolders staan en die schoot beheerst binnen.

Anderlecht moest na de rust dan ook gaan aanvallen, maar de bal wilde maar niet rollen. Verder dan een paar schotjes van Legear, waar Laquait geen problemen mee had, kwam de thuisploeg niet. Een voorzet van de jonge vleugelspeler werd door Serhat met het achterhoofd over het doel gekopt. De Karolingers maakten het de landskampioen niet gemakkelijk. Ze klonterden steeds massaler voor het eigen doel samen en loerden op het moment dat er nog eens ruimte zou vallen om te counteren. Desondanks wist Polak Serhat af te zonderen. De Turk omspeelde doelman Laquait, maar gaf Kéré de gelegenheid om terug te keren. Na (té) lang wachten greep Vercauteren een kwartier voor tijd dan toch in. Boussoufa kreeg nog iets meer dan een kwartier om de situatie te proberen recht te zetten. De klok tikte echter in het voordeel van de Zebra's. Anderlecht werd verplicht om steeds meer risico's te nemen. Zitka moest plat toen een poging van de ingevallen N'Dri op het scheenbeen van Pareja afweek.

De thuisploeg leek steeds meer te berusten in de eerste nederlaag van het seizoen. Ook het publiek maakte een moedeloze indruk en dat Vercauteren Juhasz moest inbrengen als spits toonde aan hoe erg het met paars-wit is gesteld. Het wordt uitkijken hoe Vercauteren en/of het bestuur van Anderlecht op deze nieuwe opdoffer reageren.

23-09-07

K.R.C. Genk - R.S.C. Anderlecht: wedstrijdverslag

Anderlecht bikkelt voor Vercauteren

Genk-rsca

Serhat Akin heeft in de slotfase de eerste nederlaag in de competitie van Anderlecht afgewend. De late gelijkmaker van de Turk was ruim verdiend en misschien was het wel een signaal van de spelersgroep naar de clubleiding. Anderlecht presenteerde zich in Genk immers geenszins als een ploeg die van geen hout pijlen weet te maken. De Brusselaars hadden voldoende kansen om de spannende topper te winnen. Eens te meer bleek echter dat de paars-witte zwakte dit seizoen voorin ligt. Tot overmaat van ramp was het dit keer het sluitstuk, Daniel Zitka, dat onzeker acteerde.

Veel keuze had Frank Vercauteren in Genk niet. Boussoufa en Wasilewski waren geschorst en Mbo Mpenza bleek niet helemaal fit. In vergelijking met het teleurstellende duel tegen Rapid Wien kwamen De Man en de sterk ingevallen Legear aan de aftrap. Serhat Akin bleef voorin in de punt. Bij de Limburgse thuisploeg bleek rechterflankspeler Alex dos Santos niet speelklaar. Barda verhuisde daardoor naar de rechterflank en Bosnjak kwam centraal te staan. De Anderlecht-killer van vorig seizoen, Goran Ljubojevic, moest Hugo Broos gezelschap houden op de bank.

In de eerste helft was Anderlecht de betere ploeg. Na een fenomenale doorsteekpass van Ahmed Hassan strandde Serhat Akin op de Gankse doelman. Even later lag de Genkse goalie dwars bij een vrije trap van Biglia. Op slag van rust besloot Hassan over na een mooie dubbelpas met alweer Serhat. Hoewel Racing Genk niet echt onderlag, kon het voor de rust niet één keer dreigen. Tenzij een mislukte voorzet van Soetaers als dusdanig kan worden beschouwd. Er was enkel appèl voor een strafschop bij een tackle van Deschacht op Bosnjak, maar scheidsrechter Allaerts liet terecht doorspelen.

In de tweede helft probeerde Genk de bakens te verzetten. Het spelniveau ging echter niet bepaald de hoogte in. Allaerts moest daarenboven van brandhaard naar brandhaard snellen en de Cristal-arena stond in lichterlaaie toen Serhat en Caillet met elkaar in de clinch gingen. De Turk mocht blij zijn dat hij met geel weg kwam. Racing Genk zette Anderlecht steeds meer met de rug tegen de muur. De vrijstaande Vrancken kopte echter ver naast. Aan de overkant voorkwam diezelfde Vrancken dat Goor kon scoren uit een voorzet van Legear. De jonge rechtsbuiten toonde zich de gevaarlijkste bezoeker. Hij haalde de achterlijn en Bailly keerde de uitstekende kopbal van de inlopende Van Damme. De Limburgers hadden aan de eerste doelpoging tussen de palen genoeg om te scoren. Zitka bokste een voorzet van links onvoldoende weg en Barda besloot in één tijd fraai binnen. Met nog tien minuten te spelen, leek Genk de schaapjes op het droge te hebben. Dat was echter buiten Jan Polak en Serhat Akin gerekend. Polak zette zich voor het eerst door en vond op een zeer mooie manier Serhat Akin die de bal enkel nog maar langs Bailly moest schuiven. Met nog drie minuten te gaan stonden de bordjes opnieuw in evenwicht. Daar bleef het ook bij.

 

Een gelijkspel in Genk is op zich geen slecht resultaat. Paars-wit verdiende zelfs meer. Het speelde zijn beste match van deze competitie. Het is echter maar de vraag of de Brusselse bestuurstop daar vrede mee neemt na de stemmingmakerij van het afgelopen weekeinde. Na de wedstrijd hielden de Brusselse bestuurders de lippen stijf op elkaar. Ook Frank Vercauteren wilde niet reageren. Enkel Deschacht liet heel even in zijn kaarten zien. Vlak na de match voreg hij voor de camera’s van Sporza duidelijkheid van het bestuur. Morgen staat er alvast een persconferentie gepland.

20-09-07

R.S.C. Anderlecht - Rapid Wien: wedstrijdverslag

akin
Anderlecht telt Europees niet meer mee. Na de verdiende uitschakeling voor de Champions League, zit het nu ook in de problemen in de UEFA Cup. Wie niet kan winnen van een niet zo sterk Rapid Wien moet vrezen voor zijn overwinteringskansen in de Eurpoese Mickey Mouse competitie.  Het sterke wederoptreden van Serhat Akin, de verloren zoon, was het enige lichtpuntje van de avond. Over twee weken wacht paars-wit een aartsmoeilijke avond in het Weense Gerhard-Hanappi Stadion.

Het was even wennen vanavond. Na vier jaar Champions League in een uitverkocht Constant Vanden Stock stadion, draafde paars-wit het veld op onder het oog van “slechts” 15.000 supporters. Tijdens het traditionele handje schudden voor de match weergalmde er geen Champions League hymne door de speakers. Qua beleving leek het wel of er vanavond een voorbereidingswedstrijd op het programma stond, traag tempo incluis.

 

De avond begon nochtans goed voor de Belgische landskampioen. Na amper 10 minuten zette Serhat Akin meteen de 1-0 op het bord. Luttele minuten voordien had Hofmann Anderlecht al een eertse kaar gewaarschuwd. Hij wandelde door de paarswitte defensie. Zitka kwam evenwel gepast tussen op zijn voorzet. De eerste helft lag meteen in zijn plooi. Anderlecht domineerde vanaf het doelpunt steriel. Enkel Mpenza (kopbal over) en Hassan (schot naast) dreigden voor Anderlecht. Rapid Wien loerde op de counter. Slechts één keer slaagde het er bijna in om Zitka te grazen te nemen. Na balverlies van Lucas Biglia glipte Bilic door de defensie. Zijn grondscherend schot spatte uiteen op de paal. Anderlecht was een eerste keer gewaarschuwd.

Na de kampwisseling schoot Anderlecht snediger uit de startblokken. Hassan teisterde tot tweemaal toe al meteen de vuisten van de Oostenrijkse doelman Payer. De Egyptenaar dirigeerde en lanceerde elke Anderlecht-aanval. Grote doelkansen kwamen daar echter niet uit voort. Het waren daarentegen de bezoekers die net in deze betere periode van paars-wit dat Rapid Wien enkele kansen bijeen voetbalden. Eerst stuitte een bedrijvige Bilic op Zitka. Even later verslikte Van Damme zich in de bal en mocht Tonhofer gevaarlijk voorzetten. Wasilewski kon Bilic het binnentikken nog net beletten. Anderlecht begon te bibberen en kroop te ver terug. Het Belgische spelpeil dook steil naar beneden. Anderlecht ontsnapte nog een derde maal toen Tokic een scherp aangesneden vrije trap millimeters naast kopte. Deze gemiste kans bleek echter uitstel van executie. Vijf minuten voor tijd zorgde Hofmann met een vrijschopdoelpunt voor een verdiende Weense treffer.

 

Weer kon Anderlecht in Europa niet winnen. Dat is nu al meer dan twee jaar geleden. Als Anderlechtfan doet het pijn om paars-wit zo traag en ongeïnspireerd te zien voetballen. Komt er zondag de kentering of steekt Racing Genk de dolk nog iets dieper in de wonde. Benieuwd of Frank Vercauteren nog weet van welk hout hij pijlen kan maken…

15-09-07

R.S.C. Anderlecht - S.V. Zulte-Waregem: wedstrijdverslag

Jelavic kopt Anderlecht k.o.


zulte
Tegen Zulte Waregem leek Ahmed Hassan als een fiere farao zijn ploeg te doen verrijzen. Tot Jelavic genadeloos toesloeg met twee kopstoten. De Kroaat bezorgde Zulte Waregem een punt. Angsthaas Frank Vercauteren en Anderlecht bleven achter met een kater.


De ploegopstelling van Anderlecht blijft voor Frank Vercauteren een moeilijk puzzelwerk. Na de weinig inspirerende prestaties van de voorbije weken probeerde de Anderlecht-coach de puzzelstukjes alweer anders in elkaar te passen en het opvallendste stukje dat nu ontbrak was Jan Polak. De duurste transfer ooit van Anderlecht en de speler waar de landskampioen twee maanden lang op joeg, werd op de bank gehouden door Jelle Van Damme.

Het moet wel gezegd dat de Tsjech woensdag tijdens een interland een trap op de kuit had geïncasseerd, maar vrijdag was hij nog fit verklaard. Nog opvallend in de paars-witte puzzel was dat Mbo Mpenza in de spits de voorkeur kreeg op Théréau en achteraan hield Von Schlebrügge Juhasz uit de ploeg. Eerder liet Vercauteren zich nochtans ontvallen dat hij erg tevreden was over de trainingsarbeid van de Fransman. Boussoufa die na zijn matig seizoensbegin in Moeskroen een matchje op de strafbank moest uitzitten, werd opnieuw een kans gegund.

Het gepuzzel van Vercauteren leverde tegen Zulte Waregem niet meteen succes op. Dury liet zijn jongens niet het afbraakvoetbal spelen zoals hij dat tegen Gent deed, maar Essevee speelde wel goed georganiseerd. Het was dan ook een kwartier wachten op de eerste kans. Deschacht pikte een bal op en begon aan een rush door de verdediging. Het nieuwe lief van Miss België Annelien Coorevits besloot echter op De Vlieger.

De bezoekers kregen in aanvallend opzicht weinig klaar. Onder impuls van Hassan legde Anderlecht een wurgstrop rond de hals van Zulte Waregem en trok die steeds meer aan. Opvallend was dat Hassan alomtegenwoordig was en zijn ploegmaats overvloedig coachte. Of hij dat in het Engels deed of in het Arabisch was niet meteen duidelijk, maar het hielp wel. De Vlieger had een sterke reflex in huis op een poging van Boussoufa en reageerde attent op een verraderlijke voorzet van Wasilewski. Toen Hassan Boussoufa nog eens wegstuurde, lag de ex-Anderlechtkeeper weer in de weg.

De Anderlechtse defensie kon meestal rustig toekijken. Slechts één keer in de eerste helft werd de thuisverdediging uit zijn avondwandeling opgeschrikt. Verschuere bereikte Jelavic aan de eerste paal, maar Zitka pareerde met een superreflex. Naarmate de rust naderde verstikte Anderlecht Zulte Waregem nog meer en dat loonde. Hassan werd beloond voor zijn puike spel. Goor kopte een voorzet van Boussoufa door en al vallend besloot de Egyptenaar in de verste hoek. In de eerste vijf matchen werd in het Astridpark gedacht dat Hassan opgebaard lag in een piramide, maar gisteren verrees de farao.

Hassan ging op zijn elan door na de pauze. Buitenkant voet bediende hij Boussoufa, maar die miste zijn kopbal. Toen de kleine Marokkaan Mpenza op weg zette naar doel, ging De Vlieger goed in de voeten. Het tweede doelpunt viel echter pas toen Karel D'Haene Mbo Mpenza foutief moest stoppen in de grote rechthoek en ref Burie terecht naar de stip wees. Wie anders dan Hassan ging achter de bal staan. Het publiek kon niet anders dan haar lieveling bejubelen toen hij zich met zijn derde goal van het seizoen tot de nieuwe Anderlecht-topschutter kroonde.

Eindelijk dacht iedereen dat het echte Anderlecht was opgestaan, maar Sporting nekte zichzelf in het laatste kwartier. De eerste goede aanval van Zulte Waregem na de rust leverde meteen een treffer op. Jelavic kopte een voorzet van Reina voorbij een verbouwereerde Zitka.

Het doelpunt van de Kroaat gaf de bezoekers vertrouwen. Vercauteren begon te twijfelen en wilde meer zekerheid inbouwen. Hij ruilde de strijdlustige Van Damme in voor De Man. Blijkbaar had Vercauteren woensdag niet naar Kazachstan-België gekeken… Toen de ingevallen Roelandts mocht voorzetten knikte Jelavic de gelijkmaker tegen de touwen. Wat voor Anderlecht aanvankelijk een goede generale repetitie leek voor de Europese match van donderdag tegen Rapid Wien en de topper van volgende week tegen Genk werd in extremis nog een fameuze uppercut voor paars-wit.

Anderlecht werd niet de leider voor één dag, maar blijft ook na de topper Gent-Standard van vandaag een achtervolger.

02-09-07

R.Exc. Mouscron - R.S.C. Anderlecht: alweer door het oog van de naald

Moe-And
Net als vorig seizoen leek Sporting Anderlecht af te stevenen op een mager gelijkspel op Le Canonnier. Dat was echter buiten invaller Jelle Van Damme gerekend. Met een afgeweken schot, maakte hij er luttele minuten voor tijd 1-2 van. Anderlecht kroop op die manier alweer door het oog van de naald.

Wie te laat kwam op Le Canonnier, miste het eerste schitterende doelpunt. Na amper drie minuten opende Adnan Custovic de score met een vrijschop, een streep die perfect in de linkerbovenhoek verdween. Anderlecht hapte naar adem, maar kwam toch snel op gelijke hoogte. Max von Schlebrügge, die Juhasz verving in de basiself, nam de bal in de rechthoek met de hand mee en schoot in het dak van het doel. Scheidsrechter Verbist had de handsbal niet gezien.

Zeer veel was er op Le Canonier verder niet te zien. Beide ploegen hielden de wedstrijd gesloten, wat resulteerde in haastig middenveldvoetbal. Tien minuten voor het einde kreeg Moeskroen een eerste waarschuwing van paars-wit. Mbo Mpenza, die net de erg bleke Théréau was komen vervangen, stormde na een slechte terugspeelbal van Assou-Ekoto alleen op doelman Volders af. Hij besloot deze huizenhoge opgelegde kans echter zwak tegen de buitenkant van de paal. Een mager gelijkspel leek dan ook onafwendbaar, maar dat was buiten Jelle Van Damme gerekend. Na een hoekschop nam de invaller een afvallende bal op de slof en deze verdween via twee verdedigers in doel. Anderlecht kroop buitenshuis andermaal door het oog van de naald.


Doelpunten

Adnan Custovic

3'

1-0

1-1

14'

Max von Schlebrügge

1-2

87'

Jelle Van Damme

  Ploegopstellingen

1

Mark Volders

  

  

1

Daniel Zítka

18

Geoffray Toyes

  

 

3

Olivier Deschacht

3

Jean-Philippe Charlet

  

 

4

Max von Schlebrügge

25

Jérémy Sapina

  

  

27

Marcin Wasilewski

20

David Grondin

  

  

26

Nicolas Pareja

8

Mathieu Assou-Ekotto

 

  

8

Jan Polák

73'

63'

13

Mustapha Oussalah

  

 

10

Ahmed Hassan

7

Adnan Custovic

  

36

Jonathan Legear

84'

63'

29

Mickaël Niçoise

 

 

5

Lucas Biglia

14

Bertin Tomou

  

  

15

Cyril Théréau

77'

85'

4

Steve Dugardein

  

  

14

Bart Goor

Wisselspelers

63'

16

Karim Fellahi

  

 

6

Jelle Van Damme

73'

85'

19

Bastien Chantry

  

  

9

Mbo Mpenza

77'

63'

15

Carlos Coto

  

  

24

Serhat Akin

84'

21

Christophe Martin

  

  

13

Silvio Proto

22

Alexandre Teklak

  

  

31

Mark De Man

12

Dražen Govic

  

  

23

Roland Juhász

6

Adolph Tohoua

  

  

11

Mbark Boussoufa

 Gele en rode kaarten

Adnan Custovic

28'

Mathieu Assou-Ekotto

47'

54'

Olivier Deschacht

Mickaël Niçoise

54'

76'

Ahmed Hassan

90'

Lucas Biglia

 

Trainers

Marc Brys

Frank Vercauteren

 

29-08-07

Pijnlijk, maar correct verdict: geen Champions League voor Anderlecht

AlechtFenerverlies
Voor het eerst in vijf seizoenen ontbreekt Anderlecht in de Champions League. Paars-wit moet nu proberen om in de UEFA Cup alsnog iets van zijn Europese jaargang te maken, maar de kansloze missie van vanavond voorspelt weinig goeds.


Voorzitter Roger Vanden Stock verliet twee weken geleden nog als een onverbeterlijke optimist het hectische Istanbul. Na de nipte 1-0 nederlaag gaf hij zijn team veruit de beste kwalificatiekansen voor het kampioenenbal. Maar die hoop bleek vanavond bijzonder ijdel, want in het tweede deel van het beslissende voorrondeduel kon Anderlecht nauwelijks een vuist maken. De Turken gingen met de vingers in de neus door. Paars-wit kan via de UEFA Cup proberen om wat te doen aan de steeds dalende Europese coëfficiënt van ons kleine Belgenlandje, maar die boterham met gehakt is voor de Brusselaars niet meer dan een troostprijs. Veel liever had het, de macht van de gewoonte indachtig, verder geslurpt van de oesters en de champagne.

Het scenario dat ik vreesde werd daarenboven werkelijkheid. Na amper 3 minuten, scoorde Kezman na enig geharrewar de 0-1. Boussoufa, die alweer zeer matig presteerde, mocht zich deze goal persoonlijk aanrekenen. Terwijl iedereen dacht aan buitenspel, was hij immers op de doellijn blijven kamperen. Voor Fenerbahçe meteen op rozen en het kon counteren naar hartelust. Anderlecht kreeg het balbezit, de Turkse landskampioen creëerde de kansen. Zo verlengde Deivid vanuit het niks een streep van Roberto Carlos tot op de kruising. Paars-wit mocht verder niet mopperen toen Alex slordig omsprong met een geloste bal van Zitka.

De armada van Vercauteren kon daar voorin te weinig kracht tegenover stellen. Hassan en Boussoufa, toch aangekocht voor een meerwaarde in de Champions League, konden nauwelijks hun stempel drukken. Toch had de wedstrijd er heel anders uit kunnen zien. Eerst kenden paars-wit pech toen Boussoufa’s perfect gekrulde vrije trap op de lat uiteenspatte. Even later was een kopbal van Jelle Van Damme hetzelfde lot beschoren. Ik blijf me maar de vraag stellen wat er had kunnen gebeuren had één van deze ballen tegen de netten gegaan.

Toch moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat Anderlecht over het algemeen niet genoeg kansen kon creëren. Geen eigenlijk.

Biglia, alweer de enige man op Europees niveau in paars-wit tenue, probeerde tevergeefs het team aan te jagen, terwijl de klok verder tikte in het nadeel van de Brusselaars. Op het uur werd Boussoufa, zowaar uitgefloten door het eigen publiek, door Vercauteren uit zijn lijden verlost. Een pijnlijk moment voor de lichtvoetige balspeler, al was de keuze voor Théréau als laatste reddingsboei logisch. De Fransman kon evenmin een mirakel verzinnen. Niet dat je hem veel kwalijk kon nemen, er kwamen nauwelijks bruikbare ballen.

Het samenspel van Anderlecht bleef steeds meer van ideeën gespeend, de Turken controleerden simpel. Uiteindelijk deed Alex bij de zoveelste counter het licht uit. De ontgoocheling was heel groot in het Astridpark, waar de supporters op het eind nog een brandje stookten.