22-09-07

K.R.C. Genk – R.S.C. Anderlecht: zo was het vorig seizoen

Anderlecht slaat Racing Genk niet uit zijn lood 

S_070311_GenAndFrutos2_b
De strijd om de titel ligt nog helemaal open. Racing Genk en Anderlecht hielden het in hun tweede confrontatie op een draw: 1-1. Frutos bracht de bezoekers op voorsprong, invaller Ljubojevic bezorgde leider Genk een punt. Genk blijft op die manier twee punten voor op Anderlecht.

 

Genk kreeg na amper 25 seconden al een waarschuwing: Hassan kopte een voorzet van Boussoufa nipt over. Het tempo lag aan beide kanten meteen erg hoog en de bal ging snel van de ene kant naar de andere. De duels waren hard, soms op het randje, maar de kansen bleven uit. Tot daar die dekselse Frutos wéér was: Boussoufa stak de bal geniaal naar de Argentijn, die Bailly vloerde. Na die goal zakte Genk wat weg en Anderlecht had de zaakjes rustig onder controle.

 

Na de koffie volgden de overtredingen elkaar snel op (met Frutos die net als Boussoufa studs in zijn gezicht kreeg), en de Genk-spelers raakten geprikkeld. Maar er werd ook nog gevoetbald en niet eens zo slecht: Hassan trapte in een tijd op Bailly, Coelho testte van ver de reflexen van Zitka. Genk toonde zijn strijdershart en zag dat na 73 minuten beloond worden: Ljubojevic kopte een voorzet van Chatelle staalhard binnen. Beide ploegen gingen nog voluit voor de zege en de ingevallen Tchité trapte een goede kans nog rakelings naast. Maar Genk-Anderlecht, deel 2, werd dus 1-1.

 

Wedstrijdgegevens

Doelpunten: 30' Frutos 0-1, 73' Ljubojevic 1-1

 

Genk: Bailly, Cornelis, Matoukou (56' Caillet), Mikulic, Pocognoli, De Decker, Chatelle, Vrancken, Haroun (21' Coelho), Soetaers, Vandenbergh (65' Ljubojevic)

Anderlecht: Zitka, Wasilewski, Juhasz (54' V.Schlebrügge), Pareja, Deschacht, De Man, Biglia, Goor, Hassan, Boussoufa (79' Tchité), Frutos

Gele kaarten: Matoukou, Mikulic, Soetaers (G) - Goor, Wasilewski (A)
Rode kaart: geen
Scheidsrechter: Vervecken

K.R.C. Genk - R.S.C. Anderlecht: de selectie

genkand240907
Franky Vercauteren maakte na de namiddagtraining van zaterdag een 19-koppige kern bekend voor de topper van morgen, zondag 23 september 2007. Zondagochtend wordt hoogstwaarschijnlijk nog een 20ste man toegevoegd. Paars-Wit vertrok na de training in afzondering.

 

Zowel Juhasz als Mpenza, die vandaag nog een echo moesten ondergaan, maken deel uit van de selectie. De echo van Roland Juhasz zag er goed uit, maar de Hongaarse verdediger heeft nog steeds klinisch last en trainde niet. Ondanks het feit dat hij deel uitmaakt van de selectie, blijft hij twijfelachtig voor de match van zondag tegen Genk. Mbo Mpenza, die na de match tegen Rapid Wien last had van de kuit, is fit en trainde met de groep. Sven Kums, die vrijdag de volledige wedstrijd speelde met de beloften, werd ook aan de selectie toegevoegd.

 

Lucas Biglia liep op de training een open wonde op, maar die werd meteen gehecht en zou geen problemen geven voor de match van zondag. Marcin Wasilewski en Mbark Boussoufa zijn geschorst. Daardoor krijgt Mark De Man wellicht een nieuwe kans als dépanneur op de rechtsachter.

 

Selectie : Akin, Biglia, Da Silva, De Man, Deschacht, Goor, Hassan, Juhasz, Kums, Legear, Mpenza, Odjidja Ofoe, Pareja, Polak, Proto, Schollen, Théréau, Van Damme, Zitka.

 

In deze tijden van crisis, zoekt een mens ook al eens naar een strohalm van hoop. Wel: Anderlecht heeft de statistieken mee op Genkse bodem. In de competitie kon Genk niet meer van Anderlecht winnen sinds 8 februari 1998. Het werd toen 2-1 na twee doelpunt van Branko Strupar en ééntje van Zetterberg. Nadien won Genk nog wel eens thuis van Anderlecht, maar dat gebeurde in de Beker van België. Begin 2005 haalde Genk het eveneens met 2-1.

Goor: “Winnen is de boodschap”

goor
“Voor de rust werden we gesteund door de fans, maar in de tweede helft vlotte het helemaal niet meer. Logisch dat de supporters dan hun ontgoocheling uiten”, vertelde Goor die zelf enkele fluitconcerten cadeau kreeg.

“We moeten een nieuwe start nemen. De uitschakeling uit de Champions League kwam ontzettend hard aan, maar nu dreigt een nieuw debacle. In afwachting dat we de scheve situatie rechtzetten in Wenen mogen we ook in de Belgische competitie niet meer struikelen nadat we al met punten gemorst hebben tegen Dender en Zulte Waregem. Winnen in Genk is dus de boodschap.”

Legear: “Van crisis is nog geen sprake”

legear
Jonathan Legaer mocht afgelopen donderdag invallen tegen Rapid Wien en zetten daarbij een puike prestatie neer. Zelf gelooft hij volop in de overwinning, zowel op Genk als in Oostenrijk tegen Rapid Wien. In Het Nieuwsblad geeft de jonge speler wat meer tekst en  uitleg.

“Ook ik had een grotere voorsprong verwacht na de heenmatch, maar er is geen man overboord. Ik ben er van overtuigd dat we de terugwedstrijd winnen en de kwalificatie zullen forceren in Wenen. Op alle domeinen moeten de Rapid Wien kunnen overklassen”, aldus Legear.

Over de wedstrijd van morgen tegen Genk wou de speler dit kwijt: “Denk je dat het vertrouwen bij Genk groter is? In tegenstelling tot Genk zitten wij nog altijd in de UEFA Cup en in het klassement staan we ook nog altijd voor onze komende tegensrever. We trekken naar Genk met het og op de driepunter.” Volgens Legear is er trouwens nog geen sprake van een crisis bij Anderlecht: “Van een crisis is nog geen sprake. Binnen een paar weken staat het echte Anderlecht allicht helemaal op de rails.”

Vercauteren: “Ik ben bereid om mijn conclusies te trekken”

Coach Frank Vercauteren wordt bij Anderlecht steeds meer richting uitgang gemanoeuvreerd. Het 1-1 gelijkspel tegen Rapid Wien doet zijn stoel erg wankelen. Volgens Het laatste Nieuws zou zijn ontslag zelfs al vaststaan, los van het resultaat van de wedstrijd tegen Genk.  


Dat de crisis al een tijd sluimert in het Vanden Stockstadion is geen geheim. In de Champions League werd Anderlecht er kansloos uitgeknikkerd. In de competitie werd een 2-0 voorsprong tegen Dender en Zulte Waregem domweg verspeeld. Nu Anderlecht ook afging in de UEFA Cup tegen Rapid Wien, staat de etterbuil op barsten.

Het Astridpark gaat gebukt onder haar grootste crisis van de afgelopen seizoenen. De fans startten een petitie tegen trainer Vercauteren en journalisten werden aangesproken op bijna alles wat ze schreven. Terwijl het bestuur zich gisteren in stilzwijgen hulde, werd Anderlecht-coach Frank Vercauteren voor de leeuwen werd gegooid. Manager Van Holsbeeck woonde voor het eerst dit seizoen de wekelijkse persconferentie van Vercauteren bij. Een zoveelste negatief signaal voor de Anderlecht-coach die al bij al nog rustig bleef.Een kort relaas van de persconferentie, zoals ze vanmorgen in het Nieuwsblad verscheen:

“Hoe voelen jij en de spelers zich na de nieuwe ontgoocheling tegen Rapid Wien, Frank?”
'Iedereen is aangeslagen. Biglia voelt zich schuldig omdat een foutje van hem de tegentreffer inluidde. We hebben met alle spelers individueel een inventaris gemaakt van wat er fout loopt. Ik ben er wijzer door geworden, maar ik zal zelf bepalen hoeveel rekening ik zal houden met die gesprekken. De spelers mochten vandaag (vrijdag,red) doen wat ze wilden. Sommigen hebben vrijwillig getraind. Na de ontgoochelingen van de voorbije week verwacht ik reactie tegen Genk.'

Het is in deze crisistijden geen cadeau om nu tegen Genk te spelen.”
'Liever tegen Genk dan tegen een mindere tegenstander. Nu zullen we tenminste geconcentreerd en agressief moeten zijn. We moeten proberen de oplossingen te zoeken die we tot nu toe niet vonden. We kunnen nog altijd onze spitsen niet voldoende bereiken en dat probleem begint van achteruit.'

Waar zijn toch de automatismen van vorig seizoen. De ploeg is amper veranderd.”
'Als enkele spelers niet hetzelfde rendement, dezelfde beleving of dezelfde kwaliteit halen als vorig seizoen, vervallen de automatismen. Dat is een voetbalwet.'

Het moet deugd doen dat de spelers in deze omstandigheden verklaren nog achter de trainer te staan.”
'Ze moeten dat niet alleen zeggen, ze moeten dat ook tonen op het veld. Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ook niet al mijn spelers achter mij staan. Ik moet niet het vriendje zijn van elke speler. Zolang ze mij niet in de steek laten op het veld.'

Je bent aan je derde jaar bezig als Anderlecht-coach. Merk je niet stilaan dat dit voor jou ook het jaar te veel wordt.”
'Dat cliché is niet geheel onwaar. Als je als trainer drie, vier of vijf jaar bij een ploeg blijft, kan het opeens het beruchte jaar te veel zijn. Als trainer hou je vast aan dezelfde visie, dezelfde ideeën, dezelfde principes. Op een bepaald moment kan dat uitgewerkt zijn. Al passen sommige trainers zich wel aan waardoor ze kunnen blijven werken.'

Kun jij je aanpassen om Anderlecht nieuw leven in te blazen?”
'Ik heb nog steeds het gevoel dat ik de schwung in mijn elftal kan krijgen. Als het mij niet meer lukt, trek ik zelf wel mijn conclusies. Dat heb ik mij altijd voorgehouden. Ik ben als trainer niet belangrijk.'

Jij bent niet belangrijk, maar moet je tegen Genk je vel niet redden als trainer?”
'Ik heb er een hekel aan als een trainer geviseerd wordt op basis van één match. Als je die ene match niet wint, word je ontslagen. Ik besef dat veel clubs zo redeneren, maar ik word niet graag zo geviseerd. Ik blijf erbij: als ik zelf voel dat het mij niet meer lukt, zal ik zelf wel conclusies trekken.'

Hoe ver zit je op dit moment van dat nare gevoel?”
(bitter lachje) 'Vraag mij dat zondag na de match in Genk nog eens. Dan zal ik het je vertellen.'

21-09-07

Hugo Broos: "Anderlecht-top moet eens goed nadenken"

Zondagavond ontvangt RC Genk Anderlecht. Dat is een duel van Genk-coach Hugo Broos tegen zijn vorige club.

In de kranten vond Broos het nodig om de paars-witte crisis aan te grijpen om een aantal openstaande rekeningen te vereffenen met het Anderlecht-bestuur. "Anderlecht heeft elk jaar zijn crisis. Dat is niet normaal. Toen ik er zat was het zo, het jaar nadat ik vertrok ook, vorig seizoen op een bepaald moment en nu weer. De mensen die het voor het zeggen hebben bij Anderlecht moeten eens goed nadenken hoe het komt dat ze zo vaak een crisis hebben. Ik ken de situatie van nu bij Anderlecht goed genoeg. De sfeer zal er zeer gespannen zijn. Ik maakte het mee als trainer en als speler."

Toch is de Humbekenaar ook op zijn hoede voor zondag. Meer dan wie ook weet hij immers dat het gewonde dier R.S.C.A. zeer gevaarlijk kan klauwen: "Als de druk groot is, wordt Anderlecht nog sterker."

20-09-07

Peter Pacult: "Niet meer het grote Anderlecht"

drawuefarapid310807
De Oostenrijkers geloven in een goede uitslag vanavond. Trainer Pacult is niet echt onder de indruk van de Brusselaars. "Anderlecht is niet meer het grote Anderlecht van 20 jaar geleden. De druk bij hen is groter dan bij ons."

Richard Niederbacher, de Oostenrijkse ex-topschutter van SV Waregem, scoutte Anderlecht tweemaal. "Wat een gedaanteverwisseling onderging Anderlecht", zegt Niederbacher. "Na de 3-1 in de Supercup dacht ik dat Anderlecht los kampioen zou worden, zaterdag stond Van Damme linksbuiten. Als je een verdediger in de aanval moet posteren, heb je een probleem."

Ook de statistieken zijn gunstig voor Rapid Wenen. Van de zestien duels tegen een Belgische tegenstander werden er acht gewonnen en zes gelijk gespeeld. De laatste twee wedstrijden gingen wel verloren: in 2005 tegen Club Brugge met 0-1 en 3-2.