25-09-07

Het Niewsbald: "Anderlecht kan aardig wat leren van Cercle"

De Boeck
Frank Vercauteren ligt al weken in de vuurlijn. Een petitie van supporters die zijn ontslag willen, de krant Het Laatste Nieuws die dit weekeinde meende te weten dat hij sowieso ontslagen zou worden. Glen De Boeck daarentegen wordt de hemel in geprezen. Cercle Brugge staat vierde in de rangschikking en voetbalt fris van de lever. Het voetbal van groen-zwart wordt als on-Belgisch omschreven. Zo aanvallend! Glen De Boeck krijgt het etiket van offensieve trainer opgeplakt, Frank Vercauteren staat gebrandmerkt als een bange wezel. Sommigen zijn na een handvol matchen zelfs van oordeel dat het Astridpark de verkeerde coach wandelen heeft gezonden. Het Nieuwsblad gaat hier zelfs zover in dat het stelt dat Anderlecht nog wat kan leren van Cercle’tje.

Glen De Boeck is als assistent van Vercauteren weggestuurd omdat hij identiek dezelfde ideeën had over voetbal als zijn baas en zelden of nooit een kritische bedenking had bij de werkwijze van de hoofdtrainer. De Wilrijkenaar probeert zelfs niet te verbergen dat hij als coach alles heeft geleerd van Vercauteren en dat hij diens methodes en aanpak overneemt.

Kortom, De Boeck is eigenlijk een kloon van Vercauteren.


Gewapend beton

Lang zal dit niet duren, want De Boeck was een van de weinige voetballers die ook al eens nadacht en zal snel een eigen stijl ontwikkelen. Vraag is echter waarom het werk van De Boeck veel positiever ontvangen wordt dan dat van Vercauteren.

Je hoeft geen grote voetbalkenner te zijn om te beseffen dat bij Cercle werken veel en veel gemakkelijker is dan bij Anderlecht. Meestal moet Sporting het opnemen tegen een blok gewapend beton. Geen enkele tegenstander voelt zich voorlopig de mindere van de tweede Brugse club en gaat de strijd vrij en vrank aan.

Glen De Boeck werkt met jongens die blij zijn dat ze een kans krijgen in eerste klasse en opkijken naar een trainer die jarenlang bij Anderlecht en de Rode Duivels de rangen sloot. Vercauteren heeft te maken met vedettes en vooral pseudovedettes, die alle dagen door hun entourage en de media in de watten worden gelegd. De trainer is de enige in deze wereld die de sterren eisen oplegt. Hij zet ze zelfs naast het elftal als ze hun hoogste rendement niet halen.

De druk rond de ploeg is ook totaal verschillend. Glen De Boeck is blij als hij al eens een plaatselijke medewerker op de training ziet opdagen. Vercauteren voelt elke dag de priemende ogen van een klein dozijn journalisten en fotografen.

Om zijn spelers en zichzelf uit de zon te houden, traint Vercauteren te pas en vooral te onpas achter gesloten deuren en worden de perscontacten tot een minimum beperkt. Het is vragen om problemen. Anderlecht is in dit land groot nieuws en de media berichten er hoe dan ook over.

In plaats van verhalen met de spelers of de trainer verschijnen er artikels over de spelers en de trainer. Vaak vol interpretaties en speculaties, niet zelden gevoed door mensen van binnen de club bij wie de wens vader van de gedachte is of die hun agenda promoten. Dat Vercauteren vrijdag van Van Holsbeeck geen steun kreeg, werd door Glen De Boeck, een kenner van het huis en een vriend van Vercauteren, als een motie van wantrouwen geïnterpreteerd. Bij wie ligt hier de schuld?

De Boeck wordt in Brugge uitstekend omringd. Frans Schotte is één van de verstandigste clubvoorzitters van het land. Altijd rustig en beschaafd, duidelijk een man die al eens een echt boek leest. Zijn beperkte scoutingstaf weet iedere zomer weer spelers te ontdekken die een meerwaarde betekenen en de jeugdwerking levert jaar na jaar nieuwe talenten af. Met Pol Van Den Driessche beschikt Cercle bovendien over de enige persverantwoordelijke die weet hoe journalisten werken en denken.

Bij Anderlecht doet Herman Van Holsbeeck alles zelf. Clubs met een bescheidener budget, zoals Club, Standard of Genk, houden er een algemene manager en een technisch directeur op na. Van Holsbeeck moet zelf slag om slinger de oceaan over om in een flits spelers te bekijken. En als hij het niet zelf doet zijn de resultaten pas echt dramatisch. Zoals de voorbije maanden bleek.


Professionaliseren

Sporting had zaterdag al de pers moeten verzamelen na de orkaan die in de sensatiepers was opgestoken. De persconferentie kwam er pas gisteren en was aanvankelijk voor vandaag voorzien. Anderlecht heeft geen communicatiebeleid, laat staan een plan voor crisiscommunicatie. Dus moest Herman Van Holsbeeck tussendoor ook nog eens hoogstpersoonlijk de brand in de media blussen.

Anderlecht moet eindelijk naast het veld professionaliseren. Niet om Europa te veroveren, maar om koploper in eigen land te blijven. Het is pijnlijk te moeten vaststellen dat het trotse paars-wit nog aardig wat kan bijleren van Cercle.

Gelukkig stippelen journalisten het beleid niet uit van onze paars-witte club. Voor het seizoen verklaarde dezelfde krant nog dat De Boeck als eerste trainer zou worden ontslagen. Na amper 7 wedstrijden wordt hij nu al de hemel in geprezen. Kazakkendraaien, niet waar?Schreeuwen

Deschacht: "Mijn Frans slecht? Niemand had het begrepen!"

Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck verbaasden zich gisteren over de uitlatingen van Olivier Deschacht na de match in Genk. “Het bestuur moet klare taal spreken”, liet de vice-aanvoerder zich ontvallen. “Het is als speler niet leuk om te weten dat een trainer bij een slecht resultaat kan vliegen.”

“Dan zal Deschacht de enige zijn die mij niet had begrepen”, zei Vanden Stock, die dat zaterdag zou gezegd hebben. “Maar dat was misschien omdat het in het Frans was.”

Deschacht kon er niet mee lachen. “Ik verzeker je dat het niks met mijn Frans had te maken”, aldus Deschacht fel. “Niemand had na die uitleg begrepen dat de trainer zeker zou blijven. Vanden Stock zei zaterdag alleen maar dat we tegen Genk keihard moesten strijden en dat het met deze trainer zou gebeuren.”

Andere spelers bevestigden het verhaal van Deschacht ondertussen. Betekent dit dat de heren Vanden Stock en Van Holsbeeck dan liegen?

24-09-07

Opvallend: Anderlecht gaat voort met Vercauteren

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ontslag
A
nderlecht heeft maandagnamiddag op een persconferentie het vertrouwen in coach Frank Vercauteren formeel bevestigd. Een geëmotioneerde voorzitter Roger Vanden Stock ontkende met klem dat het bestuur beslist had om Vercauteren te ontslaan. Daar werd in de media gewag van gemaakt. Vanden Stock zei dat er vrijdag al een consensus was om door te gaan met Vercauteren als hoofdtrainer. Het lot van Vercauteren heeft dus niet afgehangen van de match in Genk. Manager Herman Van Holsbeeck gaf de pers nog een veeg uit de pan wegens de berichtgeving van de afgelopen dagen.

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Volgende week moet Anderlecht in Wenen de poules van de UEFA-cup proberen te halen. "Wat er ook gebeurt, Vercauteren blijft trainer tot het einde van het seizoen", zei Roger Vanden Stock ook. "Vrijdagmorgen al hadden we beslist dat het geen zin had om iets te veranderen en dat we samen moeten vechten voor de toekomst. Zaterdag hebben we de spelers dan ook ingelicht over die beslissing. De kranten schreven dat Vercauterens lot afhing van Genk. Ik weet niet waar ze dat haalden, maar dat was pijnlijk voor de trainer. Daarom zeggen we nu klaar en duidelijk hoe de situatie is."

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Volgens Roger Vanden Stock waren de spelers zaterdag dus al ingelicht over de beslissing van het bestuur. Toch vroeg verdediger Olivier Deschacht na de match in Genk nog om duidelijkheid. "We zijn zaterdag heel duidelijk geweest. Deschacht zijn Frans zal niet goed genoeg zijn zeker?", vroeg Vanden Stock zich af. De voorzitter gaf wel toe dat Vercauteren vrijdag niet ingelicht werd na de bestuursvergadering. "Waarom hoefde dat? Vercauteren heeft het vertrouwen en had dat nooit verloren. Tot nader order beslissen wij nog altijd zelf wanneer we communiceren."

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Ook manager Herman Van Holsbeeck sprak duidelijke taal op de persconferentie van Anderlecht. "Er is nooit sprake geweest van een ontslag", meldde hij. 

                                       

"We waren erg ontgoocheld na de match tegen Wenen en hebben de tijd genomen om enkele zaken intern te bespreken. Uit gesprekken met de leidinggevende spelers werd al snel duidelijk dat het niet op was tussen spelers en trainer. Frank is een perfectionist en het is vermoeiend om elke dag met hem te werken. Misschien zal Vercauteren zich nu een beetje aanpassen, maar hij zal de lat in elk geval hoog blijven leggen."

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Was de beslissing om door te gaan met Vercauteren unaniem? "Een coach heeft altijd voor- en tegenstanders. Maar op het hoogste niveau wordt onze trainer 200% gesteund", zei Van Holsbeeck ook. "Vercauteren is verstandig genoeg om te beseffen dat een coach resultaten moet halen. Maar zelfs al halen we de poules van de UEFA-cup niet, zou ik niet weten waarom we onze mening moeten herzien."

 

Van Holsbeeck haalde tot slot uit naar de pers. "Zondagnacht kreeg ik om 1.30u nog telefoon. Wij zijn altijd bijzonder bereikbaar en respecteren de pers. Maar ook wij willen een minimum aan respect."

 

23-09-07

BREAKING NEWS: Anderlecht ontslaat trainer Frank Vercauteren

Het is officieel. Na de wedstrijd tegen Racing Genk heeft Anderlecht het ontslag van Frank Vercauteren officieel bevestigd. Op die manier komt een einde aan de vele speculaties van het afgelopen weekeinde.

Frank Vercauteren leidde Anderlecht in drie seizoenen naar twee opeenvolgende titels. Europees bleef het succes echter uit. Niet alleen in de Champions League wist Vercauteren zijn team niet boven zichzelf te laten uitgroeien, ook in de UEFA Cup bleek het op een troosteloos gelijkspel steken tegen Rapid Wien.

23:47 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

K.R.C. Genk - R.S.C. Anderlecht: de reactie's

Na de wedstrijd bij Racing Genk sloot Anderlecht na een woelig weekend de rangen. Zowel de spelersgroep, als de bestuurstop hielden de lippen op elkaar. Niet maandag, maar dinsdag zou er een persconferentie volgen met meer tekst en uitleg. Enkel Olivier Deschacht wilde heel kort reageren voor de camera’s van Sporza.deschachtOlivier Deschacht wilde zijn ei wel kwijt: "We hebben een bijna perfecte match gespeeld. Samen met de Supercup was dit onze beste match van het seizoen. We hebben weinig weggegeven. Alleen aanvallend zijn we nog niet top, maar dat weten de spitsen ook. Ik ben wel tevreden, al had het misschien anders gemoeten. Die 1-0 verdienden we niet. Of we voor Vercauteren hebben gespeeld? Het is niet leuk dat wij over zijn lot moeten beslissen. Het bestuur moet maandag duidelijkheid scheppen." 

K.R.C. Genk - R.S.C. Anderlecht: wedstrijdverslag

Anderlecht bikkelt voor Vercauteren

Genk-rsca

Serhat Akin heeft in de slotfase de eerste nederlaag in de competitie van Anderlecht afgewend. De late gelijkmaker van de Turk was ruim verdiend en misschien was het wel een signaal van de spelersgroep naar de clubleiding. Anderlecht presenteerde zich in Genk immers geenszins als een ploeg die van geen hout pijlen weet te maken. De Brusselaars hadden voldoende kansen om de spannende topper te winnen. Eens te meer bleek echter dat de paars-witte zwakte dit seizoen voorin ligt. Tot overmaat van ramp was het dit keer het sluitstuk, Daniel Zitka, dat onzeker acteerde.

Veel keuze had Frank Vercauteren in Genk niet. Boussoufa en Wasilewski waren geschorst en Mbo Mpenza bleek niet helemaal fit. In vergelijking met het teleurstellende duel tegen Rapid Wien kwamen De Man en de sterk ingevallen Legear aan de aftrap. Serhat Akin bleef voorin in de punt. Bij de Limburgse thuisploeg bleek rechterflankspeler Alex dos Santos niet speelklaar. Barda verhuisde daardoor naar de rechterflank en Bosnjak kwam centraal te staan. De Anderlecht-killer van vorig seizoen, Goran Ljubojevic, moest Hugo Broos gezelschap houden op de bank.

In de eerste helft was Anderlecht de betere ploeg. Na een fenomenale doorsteekpass van Ahmed Hassan strandde Serhat Akin op de Gankse doelman. Even later lag de Genkse goalie dwars bij een vrije trap van Biglia. Op slag van rust besloot Hassan over na een mooie dubbelpas met alweer Serhat. Hoewel Racing Genk niet echt onderlag, kon het voor de rust niet één keer dreigen. Tenzij een mislukte voorzet van Soetaers als dusdanig kan worden beschouwd. Er was enkel appèl voor een strafschop bij een tackle van Deschacht op Bosnjak, maar scheidsrechter Allaerts liet terecht doorspelen.

In de tweede helft probeerde Genk de bakens te verzetten. Het spelniveau ging echter niet bepaald de hoogte in. Allaerts moest daarenboven van brandhaard naar brandhaard snellen en de Cristal-arena stond in lichterlaaie toen Serhat en Caillet met elkaar in de clinch gingen. De Turk mocht blij zijn dat hij met geel weg kwam. Racing Genk zette Anderlecht steeds meer met de rug tegen de muur. De vrijstaande Vrancken kopte echter ver naast. Aan de overkant voorkwam diezelfde Vrancken dat Goor kon scoren uit een voorzet van Legear. De jonge rechtsbuiten toonde zich de gevaarlijkste bezoeker. Hij haalde de achterlijn en Bailly keerde de uitstekende kopbal van de inlopende Van Damme. De Limburgers hadden aan de eerste doelpoging tussen de palen genoeg om te scoren. Zitka bokste een voorzet van links onvoldoende weg en Barda besloot in één tijd fraai binnen. Met nog tien minuten te spelen, leek Genk de schaapjes op het droge te hebben. Dat was echter buiten Jan Polak en Serhat Akin gerekend. Polak zette zich voor het eerst door en vond op een zeer mooie manier Serhat Akin die de bal enkel nog maar langs Bailly moest schuiven. Met nog drie minuten te gaan stonden de bordjes opnieuw in evenwicht. Daar bleef het ook bij.

 

Een gelijkspel in Genk is op zich geen slecht resultaat. Paars-wit verdiende zelfs meer. Het speelde zijn beste match van deze competitie. Het is echter maar de vraag of de Brusselse bestuurstop daar vrede mee neemt na de stemmingmakerij van het afgelopen weekeinde. Na de wedstrijd hielden de Brusselse bestuurders de lippen stijf op elkaar. Ook Frank Vercauteren wilde niet reageren. Enkel Deschacht liet heel even in zijn kaarten zien. Vlak na de match voreg hij voor de camera’s van Sporza duidelijkheid van het bestuur. Morgen staat er alvast een persconferentie gepland.

Glen De Boeck: "Anderlecht zou Frank nu moeten steunen"

De Boeck
Glen De Boeck doet het tegenwoordig als hoofdcoach van Cercle Brugge, maar was vorig seizoen nog assistent van Frank Vercauteren.

 

"Anderlecht zou Frank nu moeten steunen", zei hij in de 7e Dag. Vercauteren gaf vrijdag een persconferentie naar aanleiding van Genk-Anderlecht. Manager Herman Van Holsbeeck keek toen achteraan de zaal toe. "Een teken aan de wand", vindt De Boeck. "Iemand van het bestuur had Vercauteren moeten flankeren. De coach steunen doe je niet door achteraan in de zaal te staan. Frank heeft veel uit deze groep gehaald, misschien meer dan erin zat.”