27-08-07

Pautasso mag wellicht blijven

De Argentijnse rechtsachter Martin Pautasso heeft een behoorlijke indruk nagelaten tijdens zijn test de afgelopen week, hoewel de eesrte berichten allesbehalve positief waren. Kenners omschrijven Pautasso trouwens nog steeds als een degelijke rechterflank-verdediger, die verdedigend zeker zijn streng kan trekken, maar die opbouwend te kort komt. Precies om die reden kwam Pautasso bij zijn vorige club, A.E.K. Athene niet veel aan spelen toe.

Anderlecht lijkt zelf ook niet helemaal overtuigd. Het zou de Argentijn immers een contract tot Nieuwjaar willen bieden: "De kans is reëel dat we hem een contract tot Nieuwjaar geven, met een optie voor een langer verblijf", meldt manager Herman Van Holsbeeck.

Anderlecht lijkt in elk geval (té?) snel tevreden met de transferdeadline in zicht.

17:48 Gepost door Lie in Transfernieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pautasso |  Facebook |

Ruzie met de bond: Anderlecht staat niet alleen

Mocht Jelle Van Damme zaterdag spelen tegen Brussels? 'Natuurlijk', zegt Anderlecht. 'Op eigen risico', luidde het halfslachtige advies van de Belgische bond. Een onbeduidend FIFA-reglement is de oorzaak van behoorlijk wat herrie. Het is echter het ondoortastende antwoord van de K.B.V.B.

Afgelopen zaterdag gooide manager Van Holsbeeck de stok in het hoenderhok. Hij hekelde de K.B.V.B. en noemde de reglementen ronduit belachelijk. Voorzitter Roger Vanden Stock wil zelfs een stap verder gaan en dreigt nu met een klacht tegen de voetbalbond. "Het is belachelijk en schandalig. Noch de club, noch de speler hebben iets fout gedaan en toch worden we gestraft. Dit kunnen we niet tolereren. Ik overweeg ernstig om een klacht in te dienen", aldus Vanden Stock in Gazet van Antwerpen. In zijn klaagzang krijgt Anderlecht trouwens steun uit onverwachte hoek. Nu eeuwige rivaal Club Brugge Clement niet mag opstellen tegen Mechelen haalt ook Jacky Mathijsen uit naar de bond.
"Het is fundamenteel oneerlijk. Een simpel moment van gezond verstand en het hele probleem was vermeden."

Nochtans lijkt artikel 5 van de FIFA-reglementen de Belgische voetbalbond gelijk te geven. Het artikel luidt immers als volgt: 'Een speler die opgeroepen wordt door zijn federatie voor een van de representatieve teams mag, tenzij de relevante federatie er anders over beslist, niet spelen voor de club waar hij bij aangesloten is gedurende de periode in welke hij wordt vrijgegeven of zou vrijgegeven zijn. Deze beperking om niet voor zijn club te spelen zal voorts met vijf dagen verlengd worden als de speler, voor eender welke reden, niet wenste of niet in staat was zich naar die selectie te schikken.'

Volgens Anderlecht en Club Brugge is de bond dan ook bevoegd om dat speelverbod van vijf dagen in te trekken. Jean-Marie Philips (voetbalbond): 'In de eerste zin van het artikel wordt gesteld dat de bond mag ingrijpen, maar alleen in de periode dat een speler bij de nationale ploeg mag zijn. Over de periode waarin een international beschikbaar moet zijn, hebben wij bevoegdheid. Maar nadien, zoals de tweede zin van het artikel zegt, wordt iemand vijf dagen verboden met zijn club te spelen. Daarbij wordt niét gezegd dat de bond er anders over mag beslissen.'

Hoe absurd het FIFA-reglement ook is, de bond lijkt in dit geval gelijk te hebben. Toch had heel wat ophef kunnen worden vermeden als Jean-Marie Philips meteen dit antwoord had geformuleerd en de zaakjes niet blauw-blauw had gelaten.

17:43 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: k b v b, club brugge, jelle van damme |  Facebook |

26-08-07

Samenwerking met Nederlandse Roda JC?

Er hangt een samenwerkingsverband tussen Roda JC en R.S.C. Anderlecht in de lucht. Dit vertrouwde Roda JC-directeur Huub Narinx zaterdag toe aan het Algemeen Dagblad.

"Roda wordt door Anderlecht gezien als een goed opleidingsinstituut voor jonge voetballers en beide clubs hebben in het verleden al prima samengewerkt", licht Narinx de mogelijke samenwerking toe.

De eerste stap voor de samenwerking werd reeds gezet. Roda JC huurde dit seizoen namelijk Ronald Lamah en Cheik Tiote van Anderlecht. Ook in het verleden verkasten jonge Anderlecht-talenten al naar de Nederlandse club. Door de samenwerking wil Anderlecht vermijden dat te vroeg ruwe diamanten definitief naar Nederland verkassen. Denk maar aan het geval Maarten Martens...

13:09 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roda jc |  Facebook |

Het voetbalgevoel...

Gisteren was het mijn D-day in het blogginglandschap. Door wat officieel nieuws en algemene geruchten te herschrijven en aan te vullen, heb ik het skynet-systeem onder de knie gekregen. Vanaf vandaag is het mijn doel om nog een stap verder te gaan. Naast nieuwtjes, wil ik mijn blog vooral een persoonlijke touch geven waarbij mijn beleving van R.S.C. Anderlecht de rode draad vormt

 

En welke dag is beter om hier mee te beginnen dan een luie zondag als vandaag? Voor het eerst in weken blijven Nathalie, mijn echtgenote, en ik eens een dagje thuis. Onze nieuwbouw vraagt momenteel heel wat energie, waardoor we onszelf al eens voorbij lopen. In combinatie met het drukke werk, ik werk als vertegenwoordiger in de media, moet je dan soms eens stop kunnen zeggen. Voetbal is dan een echt godsgeschenk. Nochtans lijkt niets zo banaal als een pot voetbal. Tweeëntwintig mannen die op een grasmat achter een bal aan hollen en hun tegenstander proberen te verschalken.

Velen zullen dan ook niet begrijpen waarom duizenden mensen zoals ik wekelijks naar een wedstrijddag toeleven. Bij een wedstrijd op zaterdag begint dat gevoel al dikwijls op donderdag, wanneer de eerste weekendverlangens opduiken. Vanaf dan is het aftellen in één rechte lijn begonnen tot die zaterdagavond 17u. Dan is de moment aangebroken om de vaste ritualen te herhalen: voetbaltrui aantrekken (wit bij thuiswedstrijden, paars bij uitwedstrijden), bijpassende anderlechttraining erover. Zelfs een bijpassend rsca-boxershirt hoort erbij. Dan met twee vrienden richting Anderlecht waar we de auto haast steeds op dezelfde plaats parkeren. Dan volgen een paar pintjes en een goeie vette mitraillette-hamburger. Nergens vind je ze zo goed als bij de pittazaak op het Lindenplein. Bovendien kosten ze er amper €3,50, terwijl ze aan de hoofdingang €5,50 kosten. Het moment om te zondigen en te genieten van een vettige lekkernij na een week gezond eten. Dan gaat het richting nightshop waar een aantal anderen zich bij ons vervoegen. Na een gezamenlijk pintje splitsen onze wegen opnieuw splitsen tot het rustsignaal: zij gaan richting OQ (het vak waar ik tot vorig seizoen stond), wij gaan naar L3. En dan… de match kan beginnen. De adrenaline neemt toe, de hartslag versnelt. Het verstand gaat op 0. België vergeet in het Vanden Stockstadion even zijn verdeeldheid onder Vlamingen en Walen. Hoe kan je anders verklaren dat mensen van heel verschillende achtergronden plots als één man de namen van pakweg Hassan, Tchité en Deschacht beginnen joelen. Het zenuwachtig aftellen tot het eerste doelpunt is begonnen. Als dat uiteindelijk valt veren we met zijn allen rechte en zijn we intens gelukkig. Lachen, zingen en springen. De stress van een hele werkweek valt van de schouders af. Dat is gevoel waarom ik zo van voetbal houd.  

Na de match kan het aftellen naar een nieuwe wedstrijd alvast beginnen. Gelukkig staat er deze week zelfs woensdag al een nieuwe wedstrijd op het programma. Het beloofd een leuke week te worden. Als Fenerbahçe nu ook nog een handje zou willen helpen...

13:00 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbalgevoel |  Facebook |

Belgische voetbalbond kent eigen reglementen niet

Opvallende afwezige gisteravond op het wedstrijdblad. Hoewel hij terug fit is, mocht Jelle Van Damme niet opdraven. Paars-wit wilde geen risico nemen. Niet om sportieve, maar om zuiver juridische redenen.

Van Damme gaf afgelopen week immers forfait voor de Rode Duivels, nadat hij in de slotminuut geblesseerd was geraakt op Dender. Volgens de FIFA-reglementen mag een speler, die zich afmeldt voor een interland, tot vijf dagen na de interland geen officiële wedstrijd spelen voor zijn club, tenzij de nationale voetbalbond er niets op tegen heeft.

Daarom vroeg Anderlecht aan de KBVB of Van Damme mocht spelen in de Brusselse derby. Zaterdagmorgen liet de voetbalbond, bij monde van Jean-Marie Philips, haar CEO, weten dat zij zelf niet wist of Van Damme mocht spelen. Anderlecht nam dan maar het zekere voor het onzekere en stelde Van Damme niet op.

Niet verwonderlijk dat het Belgische voetbal in vrije val zit, wanneer zijn bazen de eigen regels niet meer kennen.

Reacties na R.S.C. Anderlecht - F.C. Brussels

Na het puntenverlies van vorige week op het veld van neofiet Dender nam Anderlecht op eigen veld de maat van buur Brussels. In de eerste helft liep het heel vlot voor de titelverdediger. Cyril Théréau scoorde op het kwartier en nog geen twee minuten later stond het – via Wasilewski – al 2-0. In de slotfase werd het nog 3-0. Een verdiende thuiszege voor paars-wit.

Na de wedstrijd werd er niet meer zoveel gezegd over deze partij. Heel Anderlecht kijkt vooral uit naar de match van komende woensdag tegen Fenerbahçe. Op rsca.be deden een aantal spelers hun zegje:

 

 • Daniel Zitka

“Ik moet de nul op het bord proberen te houden. Als zij een doelpunt kunnen scoren, moeten wij er al drie maken en dan wordt het wel heel moeilijk. De match van woensdag is uiteraard heel belangrijk voor ons. Als landskampioen zetten wij aan het begin van het seizoen doelen voorop en één daarvan is de Champions League. Halen we het kampioenenbal niet, dan zou dat heel jammer zijn. We moeten woensdag allemaal nog op een hoger niveau proberen te spelen. Dan maken we een goede kans,” besluit de Anderlecht-doelman.

 • Ahmed Hassan

Ahmed Hassan vraagt voor komende woensdag de steun van het publiek. “Ik hoop dat de supporters de volle 90 minuten achter ons staan. Als we onmiddellijk beginnen zoals we daar de tweede helft hebben gespeeld, dan moet het ons lukken. We zullen ook allemaal heel geconcentreerd zijn want vanaf vanavond is iedereen met deze match bezig. Iedereen zal er voor 100% tegenaan gaan.”

 • Nicolas Pareja

Vanavond hield Anderlecht voor de derde keer in vier speeldagen de nul op het bord. Enkel tegen Dender kreeg het twee goals tegen. “De verdediging is goed op elkaar ingespeeld,” zegt Nicolas Pareja. "Ik speelde wel niet elke wedstrijd, maar het maakt niet uit wie er in de achterlinie staat. Het belangrijkste is dat we zo weinig mogen tegendoelpunten slikken.”
Over de match van woensdag wil de Argentijn niet veel kwijt. Voetbal valt moeilijk te voorspellen. Het is uiteraard een belangrijke match en we zullen er alles aan doen om ze te winnen en ons te plaatsen voor de Champions League.”

 • Herman Van Holsbeeck

De voorbije drie matchen in de Jupiler League zagen we Jelle Van Damme op het plein, maar dit was op vandaag niet het geval. “Van Damme blesseerde zich vorige zaterdag,” legt manager Herman Van Holsbeeck uit. "Hij speelde vorige woensdag dan ook niet met de Rode Duivels. Het Fifa-reglement schrijft voor dat de speler in kwestie de vijf volgende dagen ook niet voor zijn eigen ploeg mag spelen. Dit vind ik geen goeie regel. Het kan toch zijn dat de speler opnieuw fit raakt? Van Damme werd nu eigenlijk twee keer gestraft. Hij miste de interland, maar mocht vanavond ook niet spelen tegen FC Brussels. De voetbalbond zal deze regel eens moeten opnieuw bekijken want Van Damme is geen apart geval. Ook Philippe Clément moest geblesseerd afhaken voor de Rode Duivels.”

 • Olivier Deschacht

“Deze overwinning is belangrijk naar woensdag toe”, weet Olivier Deschacht. “We zijn er opnieuw in geslaagd de nul te houden en we hebben geen kansen weggegeven. In de tweede helft was het niet de bedoeling om achteruit te lopen. We wilden de wedstrijd gewoon uitspelen zonder doelpunt tegen te krijgen. Woensdag zal het erop aankomen goed georganiseerd te spelen en niet als kippen zonder kop aan te vallen.”

 • Cyril Théréau

Cyril Théréau kwam tegen Brussels voor het eerst dit seizoen aan de aftrap. “Iedereen hoopt altijd dat hij zal mogen starten. Die basisplaats deed me veel plezier”, aldus de spits. “Het was nog niet perfect, maar de wedstrijd en vooral het doelpunt was wel goed voor het vertrouwen. Ik ben blij met mijn match, maar ik besef dat ik nog beter kan”, aldus de Franse aanvaller.

 • Lucas Biglia

Ook Lucas Biglia stond er opnieuw na zijn blessure. “Deze derby tegen Brussels was in twee opzichten belangrijk. Ten eerste om de match tegen Dender te vergeten en ten tweede om de wedstrijd van woensdag tegen Fenerbahçe voor te bereiden. Tegen de Turkse kampioen zullen we er moeten voor zorgen dat we onmiddellijk goed beginnen. Eén goeie helft zal niet volstaan”, weet de Argentijnse draaischijf van Sporting.

 • Jonathan Legaer

Jonathan Legear mag terugblikken op een goeie invalbeurt. Hij was ook degene die het derde doelpunt maakte. ”Ik heb vandaag getoond dat ik iets kan bijbrengen. Of ik nu al hoop op een basisplaats ? Als ik zo kan blijven spelen, invallen en dan scoren, zal die basisplaats ooit wel volgen. Wie weet kan ik woensdag tegen Fenerbahçe ook wel als joker gebruikt worden.”

 

25-08-07

Anderlecht snoert brutaal Brussels de mond

Anderlecht heeft een logische zege behaald tegen stadsgenoot Brussels. Het liep snel 2-0 uit en gaf het deze keer niet weg. In de slotfase werd het nog 3-0.

Vorig jaar zorgde Johan Vermeersch voor ophef toen hij uitpakte met de uitspraak “ik wil bloed aan de palen”. Toen lieten zijn spelers zich als makke lammetjes naar de slachtbank leiden. Deze jaargang hield Vermeersch zich eerder op de achtergrond en wat bleek: zijn jongens speelden snedig, soms zelfs op het kantje. Brussels schopte en sloeg naar alles wat paars-wit droeg. Scheidsrechter Allaerts had echter veel mededogen met de belhamels uit Molenbeek. Merkwaardig genoeg viel het enige slachtoffer in het kamp van de potige bezoekers. Culek viel vroeg uit en bezorgde de zijn geplaagde trainer Cartier nog meer kopzorgen.

 

Enigszins onder de indruk van alweer een nieuwe blessure, lieten de Brussels-spelers de teugels even vieren. Anderlecht pikte hier gretig op in en voerde de druk op. Wasilewski, helemaal alleen gelaten op rechts, stuurde een snedige voorzet voor doel. Théréau, die eindelijk zijn kans kreeg, kopte de 1-0 op de borden. Luttele minuten later stond het zelfs al 2-0 voor Sporting. Wasilewski buffelde volledig vrijstaand de 2-0 tegen de netten, na een vrije trap van Hassan. Het Dender-scenario van vorige week in gedachten, drukte paars-wit nog even door. Biglia en Polak stelden doelman Nijs op de proef. Boussoufa kopte onbegrijpelijk voorlangs.

 

Brussels dacht pas na de rust aan voetballen, maar had in aanvallend opzicht zeer weinig te bieden. De thuisploeg deed het niet beter. Met de midweek-wedstrijd van Fenerbahçe in gedachten, speelde de landskampioen met de handrem. Toch waren er nog enkele hete standjes voor het Brussels-doel. Eerst verstuurde Polak een diepe pass op Hassan, die in het zijnet besloot. Biglia verraste in het slotkwartier bijna de te ver uit zijn doel staande Nijs met een verfijnde lob. Uiteindelijk was het de ingevallen Jonathan Legaer die de ingedommelde thuissupporters wakker schudde met een derde doelpunt.

 

Zowel de spelers als de supporters van F.C. Brussels leken tevreden dat het geen 6-0 werd als afgelopen seizoen. Desondanks is er weinig reden tot tevredenheid. Het is heel onduidelijk hoe een ploeg die zo zwak presteert zich in de hoogte klasse zal kunnen handhaven. Anderlecht schuift op zijn beurt op in de rangschikking. Het staat nu met een 10 op 12 naast A.A. Gent, dat thuis zijn eerste punten liet tegen Zulte-Waregem.

 

Wedstrijdgegevens:

 • Doelpunten: 15' Théréau (Wasilewski), 17' Wasilewski (Hassan), 89' 3-0 Legaer (Tchité)
 • Gele kaarten: 9' Deflandre, 15' Zanzan, 26' Boussoufa, 26' Bruno
 • Ploegopstellingen:
  • Anderlecht: Zitka, Deschacht, Wasilewski, Juhasz, Pareja, Goor, Polak, Boussoufa (78' Tchité), Biglia, Hassan (89' De Man), Théréau (82' Legaer)
  • Brussels: Nijs, Deflandre, Bruno, Owona, S. Kargbo, Haydock, Culek (7' Zanzan), Gorius, Le Postollec (63' Matumona), Fort, Lutula
 • Aantal toeschouwers: 24.594