04-10-07

Doen we het of doen we het niet?

Nog drie kwartier aftellen. Dan trappen Rapid Wien en R.S.C. Anderlecht hun match van het jaar af. Rapid kan voor het eerst in de geschiedenis de poulefase van de UEFA cup bereiken, Anderlecht kan zijn seizoen eindelijk op gang trekken.

 Anderlecht heeft een rijke Europese geschiedenis en speelde twee finales in de UEFA Cup. In 1983 werd gewonnen, in 1984 verloren. 23 jaar verder zitten we in een situatie dat de Belgische recordkampioen tegen Rapid Wien met zijn budget van 11 miljoen euro, tegenover 40 miljoen voor Anderlecht, na de heenwedstrijd (1-1) zelfs geen favoriet meer is om de eerste ronde van de beker van de armen te overleven. Voor het seizoen was een Europese overwintering nog het hoofddoel.

De twijfel in het paars-witte kamp is echter groot en niet eens misplaatst. Anderlecht kon al meer dan een maand niet winnen. De laatste zege dateert van 2 september, dankzij een lucky goal van Jelle Van Damme in de slotfase van de wedstrijd in Moeskroen (1-2). Sindsdien passeerden Zulte Waregem (2- 2), Rapid Wien (1-1), RC Genk (1-1) en Charleroi (0-1). Na de uitglijders van de voorbije weken zijn de spelers, die een heuse persboycot instelden, het bestuur en hun achterban een stevige repliek verschuldigd. De sportieve barometer staat niet op zonnig. Maar zoals dat met het weer in België gaat, kan vanavond in 90 minuten veel veranderen.  Rapid Wien stuntelt immers ook in de eigen competitie.

Frank Vercauteren weet dat zijn positie onvermijdelijk weer in vraag zal worden gesteld als het in het volgepakte Hanappi-stadion fout gaat. De Anderlecht-trainer is alvast voorbereid.  “Tot hiertoe hebben mijn spelers altijd goed gereageerd op moeilijke situaties zoals deze”, aldus Vercauteren, die een counterend Rapid verwacht. “Wat iedereen ook zegt, tegen RC Genk en Charleroi was het niet zo slecht. Het is alleen in de afwerking dat het bij ons niet goed loopt. Ik heb een goed gevoel en de spelers geloven er ook in. We zitten niet vol twijfels zoals sommigen willen doen geloven.” Dat officieel 800 en officieus 3000 paars-witte supporters de trip naar Wenen hebben gemaakt, zal de spelers alvast een hart onder de riem steken.

Het mag niet verbazen dat Anderlecht is mentaal zwaar gehavend uit de voorbije weken gekomen. Daarom wordt Frutos, met amper een groepstraining in de benen, al uit de ziekenboeg gehaald. Volgens Vercauteren kan De Reiger al 30 minuten spelen, misschien zelf 45 of meer.  De dokters hebben de grote Argentijn alvast fit verklaard. Risico is wel dat Frutos na de wedstrijd een reactie zou krijgen. Dat een aangepast trainingsschema dit zomaar kan oplossen is misschien wat te simplistisch.

Ik hoop in elk geval dat vanavond de match van de ommekeer wordt. Een Europees klapstuk, zoals in de mooiere tijden. Ook het Belgisch voetbal schreeuwt erom. Als Standard er zoals verwacht vanavond uitvliegt, krijgt ons land met ook nog een uitschakeling van Anderlecht op de UEFA ranking stevige klappen waardoor het tweede CL-ticket in 2009 serieus in gevaar komt. De vierde uit de Oostenrijkse competitie van vorig seizoen moet toch nog binnen het bereik van onze landskampioen liggen?


02-10-07

 

UEFA%20Cup%20logo
Sporting Anderlecht zal morgen, woensdag 3 oktober 2007, met een 20-koppige kern het vliegtuig nemen richting Wenen. Onder die 20 ook Nicolas Frutos, de Argentijnse spits heeft de training van maandag goed verteerd en trainde ook vandaag, dinsdag 2 oktober 2007, opnieuw met de groep.

 

Max Von Schlebrügge zal er niet bij zijn, hij liep een nieuw letsel op aan de accutoren en is zeker out voor donderdag. De Zweedse verdediger blijft dus in België om te revalideren. Of hij de match van zondag tegen Roeselare haalt, valt nog af te wachten. Mbo Mpenza maakt dan weer wel deel uit van de selectie, maar zijn aantreden tegen Rapid Wien is hoogst onzeker. De evolutie van de spits wordt op de voet gevolgd. Net als de voorbije dagen trainde hij ook vandaag niet, hij kreeg verzorging.

 

Biglia en Legear gingen vandaag naar de dokter met hun pijnlijke enkel. De twee maken deel uit van de selectie, maar zijn nog licht twijfelachtig. Lucas Biglia trainde vandaag niet, maar coach Vercauteren hoopt dat hij woensdag de training zal kunnen hervatten. En Jonathan Legear werkte deze namiddag nog een individuele revalidatietraining af. Serhat Akin hervatte zonder problemen de groepstraining nadat hij het even rustiger aan had gedaan.

Er zijn al 19 spelers bekend die de verplaatsing naar Wenen zullen meemaken. De 20ste man zal ofwel Vadis Odjidja Ofoe of Walter Baseggio zijn.

 

Voorlopige selectie Anderlecht: Akin, Biglia, Boussoufa, De Man, Deschacht, Frutos, Goor, Hassan, Juhasz, Legear, Mpenza, Pareja, Polak, Proto, Schollen, Théréau, Van Damme, Wasilewski, Zitka.

Hassan en Zitka zijn terug vriendjes

zitka vs hassan
De spelers, trainer Frank Vercauteren en manager Herman Van Holsbeeck zaten gisteren alweer rond de tafel om problemen uit te praten. Alweer een poging om de rangen te sluiten. Drie thema's kwamen aan bod: de ruzie Hassan-Zitka, de schending van de persboycot door Hassan en de wedstrijd van donderdag tegen Rapid Wien.


De bijeenkomst vond 's ochtends plaats in de kleedkamer. Achteraf bleek het meeste uitgeklaard. Behalve de spelers, die vorige week besloten tot een persboycot, waren deze keer ook trainer Frank Vercauteren en algemeen manager Herman Van Holsbeeck aanwezig.

 

1. Incident Zitka-Hassan
De houding van Ahmed Hassan en Daniel Zitka na de nederlaag van zaterdag tegen Charleroi vormde de aanleiding voor de vergadering. Doelman Zitka had nogal opzichtig Ahmed Hassan gesommeerd de supporters na de 0-1 nederlaag te gaan groeten. Omdat Hassan dat niet meteen zag zitten wegens te ontgoocheld, eindigde de discussie neus aan neus in het zicht van 25.000 toeschouwers.

Zitka en Hassan verzoenden zich tijdens de vergadering al snel. De Tsjechische doelman ontving de Egyptenaar in alle rust en praatte het incident uit, met Mbark Boussoufa als tolk. Hassan aanvaardde de uitleg van Zitka en de zaak werd daarmee gesloten. Verrassend is dat niet, want Zitka en Hassan begrepen elkaar uitstekend. De doelman was in mei zelfs nog uitgenodigd op het feestje van de middenvelder ter gelegenheid van zijn 31ste verjaardag. Hassan besloot met de mededeling dat hij het incident al vergeten was.

Andere spelers lieten Zitka weten dat zijn reactie niet gepast was omdat een vol stadion, de camera's en fotografen meekeken. Een oproep om de spelers opnieuw het veld op te jagen binnen de vier muren van de kleedkamer was meer gepast geweest, klonk het.


2. Doorbreken persboycot Hassan
Hassan hield zich zaterdag niet aan de dinsdag door de spelers collectief afgekondigde persboycot. De Egyptenaar, die nog steeds geen van onze landstalen spreekt, zei dat hij dacht dat de persboycot na de wedstrijd tegen Charleroi afliep. Terwijl die zwijgzaamheid zou duren tot na de wedstrijd tegen Rapid Wien van donderdag. Maar niemand had hem geïnformeerd, klonk het.

Hassan herhaalde evenwel wat hij tegen de journalisten zei: hij wil met de pers praten na elke match, of het nu goed of slecht was. Hij praatte zijn actie ook goed met de mededeling dat hij op die manier het incident met Zitka in de kiem wilde smoren. 


3. Donderdag tegen Rapid Wien
Het slotwoord was voor Herman Van Holsbeeck, die zich niet boos maakte. De algemeen manager verzocht de spelers om alles opzij te zetten, inclusief de gecreëerde stress-situatie, en zo alles te richten op de belangrijke wedstrijd van overmorgen tegen Rapid Wien. Daar speelt Anderlecht voor verdere deelname aan Europees voetbal dit seizoen. De spelers lieten weten dat de boodschap was begrepen.

Donderdag na de wedstrijd tegen de Oostenrijkers (aftrap 20.45 uur) weten we meer.

Anderlechtspelers boeren goed

Money%20Bag%20with%20Dollar%20Sign
Sport/Voetbalmagazine pakt morgen uit met een onderzoek naar de lonen in het Belgisch voetbal. Volgens het blad zijn Ahmed Hassan en Jan Polak de best betaalde spelers van het land met een brutosalaris van ongeveer 700.000 euro.

 

Na het Anderlechtduo komen Onyewu (Standard) en Geraerts (Club Brugge) met circa 550.000 euro. Na hen volgt een groepje van spelers die jaarlijks een half miljoen euro bruto mogen bijschrijven op hun rekening. Hierbij ondermeer Mbo Mpenza, Silvio Proto, Nicolas Frutos en Mbark Boussoufa. In het bedrag zijn zowel het vaste salaris als de verdiende premies inbegrepen. Jammer genoeg voor hen gaat hier nog wel een groot bedrag af aan belastigen.

01-10-07

Rapid Wien en Anderlecht zijn in hetzelfde bedje ziek

 

sk_rapid_wien_lg
Net als Anderlecht krijgt Rapid Wien klappen in de competitie. De groen-witten verloren afgelopen weekend tegen het voorlaatst geklasseerde Altach in eigen huis met 0-2. Deze nieuwe nederlaag leidt echter niet tot spanning in Wenen. Rapid is vol vertrouwen dat het donderdag Anderlecht kan elimineren in Europa.

 

Rapid had tegen het voorlaatste geklasseerde Altach een resem kansen, maar verzuimde te scoren. Na rust sloegen de bezoekers twee keer toe. Tot voor twee weken had Rapid niet meer verloren in het eigen Hanappi-stadion, maar na de 1-5 tegen Graz volgde nu een tweede thuisnederlaag op rij. 'Als we niet agressief genoeg zijn en onze kansen niet afwerken, dan hebben we het tegen elke tegenstander moeilijk', analyseerde rechtsachter Thonhofer op Sport 1. 'We waren niet scherp genoeg. Ook coach Pacult zag het probleem. 'Als je acht reuzenkansen mist, moet je er rekening mee houden dat de tegenstander scoort en wint', klonk het.

Rapid scoorde dit seizoen in 13 matchen nog maar 17 keer en staat pas zesde. Alleen de drie laatst geklasseerde ploegen in Oostenrijk hebben een slechter doelsaldo. Spitsen Bilic en Bazina zijn geen echte afwerkers.

Veel kansen en weinig doelpunten: dat lijkt op hetzelfde probleem als dat van Anderlecht. Het verschil is echter dat nederlagen bij Rapid niet meteen tot crisis leiden. Vorig jaar stond de ploeg in september laatste in Oostenrijk. Bestuur en fans panikeren niet zo vlug meer. Bovendien hebben de Oostenrijkers via de Intertoto de UEFA Cup bereikt en hebben ze door de 1-1 in Brussel een uitstekende kans om Anderlecht uit Europa te knikkeren. Met kwalificatie voor de groepsfase had men in Wenen nooit rekening gehouden. Druk is er amper.

'We zullen een stijgend vormpeil nodig hebben, maar als we voorzichtig spelen staan we er goed voor tegen Anderlecht', aldus coach Pacult. Ook Thonhofer is ambitieus. 'Elke speler kijkt uit naar het duel met Anderlecht. We zijn gemotiveerd van in de toppen van onze tenen tot in de puntjes van ons haar.'

Hanappi zal donderdag tot in de nok gevuld zijn met 17.500 toeschouwers. Bij Rapid zijn ook alle spelers fit. De Fin Heikinnen werd tegen Altach uit voorzorg gespaard. (jug)


RAPID WIEN: Payer, Thonhofer, Tokic, Hiden, Patocka, Hofmann, Korkmaz (73' Fabiano), Harding, Boskovic (59' Kavlak), Bilic, Bazina (59' Hoffer)

Haalt Frutos de match tegen Rapid Wien?

Nicolas Frutos moest vandaag, maandag 1 oktober 2007, op controle en kreeg goed nieuws. De spits hervatte vandaag al heel gecontroleerd de groepstraining en als alles goed verloopt komt Frutos mogelijk zelfs in aanmerking voor de wedstrijd Rapid-Anderlecht die donderdag plaatsvindt in Wenen.

 

Lucas Biglia en Jonathan Legear werden tijdens Anderlecht-Charleroi beiden het slachtoffer van een trap op de enkel. De twee gaan daarvoor allebei dinsdag op controle. Wellicht raken ze beide voldoende fit.

 

Mbo Mpenza trainde vandaag individueel, hij had nog wat last van zijn blessure. Voor de spits wordt het nog afwachten wat de match donderdag betreft. Max Von Schlebrügge (verrekking adductor) hervatte de groepstraining, maar had nog wat last van een reactie. En Serhat Akin ten slotte doet het na de inspanningen van de afgelopen weken wat rustiger aan.

Van Holsbeeck: "Ik weet niet waarom Hassan plots wel sprak"

Herman Van Holsbeeck keek verwonderd naar het interview waar Ahmed Hassan plotseling de persstop aan zijn broek lapte. Ik weet niet waarom Hassan plots wel sprak", reageerde manager Herman Van Holsbeeck.

"We moeten de rangen sluiten. Zeker na deze nieuwe klap wordt dat moeilijk, maar alleen als we intern een objectieve analyse van de problemen maken, zullen we eruit geraken. Na de match tegen Rapid zullen de spelers wellicht weer spreken. Dan is er geen reden meer om te zwijgen, zelfs al kan ons Europees seizoen dan al voorbij zijn", besluit Van Holsbeeck.