31-08-07

Geen Champions League? Budget met 20% naar beneden!

Anderlecht is in Europa een grijze meeloper geworden. Zelfs geen subtopper meer, maar eerder een hapklare brok. Sportief loopt het voor geen meter, financieel brengt de uitschakeling voor de Champions League zware gevolgen met zich mee.

De jongste drie jaar zaten de resultaten van Anderlecht nochtans in stijgende lijn. Van nul punten in het seizoen 2004-2005 evolueerde Anderlechts puntentotaal naar vier in het seizoen 2006-2007. Nu staat paars-wit met lege handen. Dat komt, hoewel er voordien al verbazend veel rekening werd gehouden met een eliminatie door het Turkse Fenerbahçe, zwaar aan.

Het Nieuwsblad voelde Herman Van Holsbeeck aan de tand. “Het ergste is dat we er weinig kunnen tegen inbrengen. Fenerbahçe was de beste van de twee ploegen en gaat terecht naar de Champions League. Onze spelers hebben gedaan wat ze konden, maar het was niet genoeg. We hadden een ploeg gekocht om Europees te stunten. Het zal nu in de UEFA Cup moeten gebeuren.”

“We hebben vier jaar kunnen mee-eten uit die potten van de Champions League. Dat we dat niet meer kunnen, zal pijn doen. Ons budget moet al omlaag. We stelden een budget op met het geld van de Champions League en één met het geld van de UEFA Cup. Vorig jaar ging het budget spectaculair omhoog omdat we de sommen van de CL en de transfers van Kompany en Wilhelmsson hadden. Nu zullen we dat weer moeten aanpassen. Het verschil tussen CL en UEFA Cup is acht miljoen euro. Dan kan je zelf de rekening maken.” Dat betekent dat het budget van 40 naar 32 miljoen euro zakt. “Sportief zitten we echter beter op ons plaats in de UEFA Cup. Het is niet prettig om dat te zeggen, maar daar hebben we toch meer kans om verder te geraken.”

Zo’n evidentie is dat echter niet. Na de bleke prestatie van woensdag wordt veel in vraag gesteld. In de eerste plaats de aankopen van de voorbije maanden. De Braziliaan Triguinho zat woensdag niet eens in de selectie. Théréau en Polak kostten samen zes miljoen euro. Polak kon tot hiertoe nauwelijks tonen dat hij beter is dan eigen product Mark De Man. Over Théréau, toch al 24 jaar, begint men zich af te vragen of het werkelijk toeval was dat hij voor zijn komst naar Charleroi in 2006 in Frankrijk nooit op het niveau van eerste klasse speelde.

“Sorry, maar daar ga ik niet op antwoorden”, zegt Van Holsbeeck. “Ik geef rendez-vous in januari of juni. Die jongens moeten tijd krijgen, maar we spreken er intern wel over.”

Vorig jaar investeerde Anderlecht ook al zwaar. Boussoufa, Biglia en Frutos zijn dure vogels. Boussoufa stelde tot hiertoe in elk CL-duel teleur, net daar waar hij geacht wordt het verschil te maken. Frutos is bijna doorlopend geblesseerd. De Argentijnse spits is een kanjer, maar speelde tot hiertoe nooit meer dan de helft van de wedstrijden in één seizoen. Gelukkig is er nog Biglia, een dure vogel die het uitstekend doet.

“Biglia heeft bewezen dat hij dat niveau meer dan aankan”, bevestigt Van Holsbeeck graag. “Ik geef toe dat Boussoufa op internationaal niveau nog niet aan de verwachtingen voldeed, maar dat geldt niet alleen voor Mbark. We zullen ook hem intern evalueren. We dachten dat in deze kern genoeg potentieel zat om voor de vijfde opeenvolgende keer de Champions League te halen. Daar hebben we ons blijkbaar wat op miskeken. Hoewel spelers als Tchité en Hassan zeker beter kunnen dan wat ze woensdag lieten zien.”

De steun van het Anderlecht-bestuur voor trainer Frank Vercauteren blijft ondertussen groot. Een ontslag is niet aan de orde. Toch liet voorzitter Vanden Stock zich deze week iets vreemds ontvallen: “Het is niet zeker dat Vercauteren als hij geen trainer meer is technisch directeur wordt bij Anderlecht”, aldus Vanden Stock. Vercauteren heeft nochtans een contract waarin dat staat.

“Sta me toe daar niet over uit te weiden”, aldus Van Holsbeeck. “We sluiten de rangen en staan nog achter onze trainer. Hij heeft het niet makkelijk. In een groep die twee jaar op rij kampioen is geworden, heb je altijd een zekere berusting. Toch komt er niemand bij en alleen bij een gigantische aanbieding mag iemand weg. Ik hoop dat ze zich zondag tegen Moeskroen herpakken, anders zit de crisis bij de spelers wel heel diep.”

09:02 Gepost door Lie in Nabeschouwing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: champions league, fenerbahce |  Facebook |

30-08-07

Een competitie naar Schotlands model als oplossing?

S_060420_Herman_VanHolsbeeck1_META-20060420-114128
Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck zit straks in de zaal bij de loting van de UEFA-beker en niet die van de CL. Een dag na de voortijdige uitschakeling in de derde voorronde van de Champions League, blikte hij een eerste keer terug op de wedstrijd. Tegelijkertijd lanceerde hij een voorstel om de Belgische competitie naar een hoger niveau te tillen.

                                       

 "Natuurlijk zijn we teleurgesteld na de uitschakeling in de CL. Zonder de Turken te onderschatten, is dat toch het soort team waar we kansen tegen hebben. Maar het was niet voldoende. Het kon natuurlijk moeilijk slechter beginnen met die snelle tegengoal. Niemand had met dat scenario rekening gehouden. Toen kregen we een serieuze tik. Ik denk dat die goal een reden was waarom sommigen onder hun niveau speelden", vertrouwde Van Holsbeeck aan Sporza toe.

 

Tegelijk verklapte Herman Van Holsbeeck dat hij een groot voorstander is van een nieuwe format voor de Jupiler League. "Het zou beter zijn voor het Belgische voetbal als wij bijvoorbeeld 3 of 4 keer per jaar een echte topper tegen Genk of Standard kunnen spelen. Topprestaties vloeien voort uit een topcompetitie. Liever dan 3 op 4 keer kampioen spelen, verkies ik meer topmatchen. Zo wordt iedereen beter. Want hoe beter de competitie, hoe beter de spelers die je kan halen. Zonder CL wordt het moeilijker om spelers zoals een Lucas Biglia, die dat hoge niveau haalt, aan te trekken."

 

Zou zo’n competitie naar Schotlands model effectief een redding kunnen beteken? Of is het een nieuwe strohalm waar we met zijn allen naar grijpen in deze donkere dagen van het Belgische voetbal nu alle topclubs veroordeeld zijn tot de Europese tweede klasse?

22:15 Gepost door Lie in Nabeschouwing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fenerbahce, champions league |  Facebook |

Anderlecht telt nog amper 2 Belgische internationals

100px-Belgium_urbsfa
Vanmiddag heeft bondscoach René Vandereycken zijn selectie bekend gemaakt voor de interland van 12 september in en tegen Kazachstan. Bart Goor en Mbo Mpenza, twee bankzitters nota bene, zijn de enige Anderlechtspelers in de 24-koppige selectie. In tegenstelling tot de vorige interland tegen Servië vallen Mark De Man en Jelle Van Damme dus af.

19:51 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rode duivels |  Facebook |

Een dag na R.S.C. Anderlecht - Fenerbahçe

Een dag na de pijnlijke, maar terechte nederlaag tegen Fenerbahçe, blikten enkele Anderlecht-spelers terug op de match. Na een nachtje slapen was de ontgoocheling nog niet weg... 

 

  • Théréau: "Opladen voor de Uefa Cup"

Kort na de rust werd Mbark Boussoufa gewisseld voor Théréau, maar het kalf was toen al verdronken. "De match lag al in zijn beslissende plooi toen ik op het veld kwam”. Dat hij door Vercauteren werd gepasseerd in de basis, lag hem venewel niet op de lever. "Mijn ontgoocheling om het resultaat weegt veel zwaarder door dan mijn ontgoocheling omdat ik niet in de basis stond. Dat we niet naar de Champions League kunnen is een zware slag voor het hele team. We moeten ons opnieuw opladen om een goed figuur te slaan in de Uefa-beker."

 
  • Hassan biedt zijn excuses aan

Ahmed Hassan beleefde een moeilijke avond en ook hij kon niet beletten dat Anderlecht naar de Uefa-beker werd verwezen. "De hele ploeg haalde vanavond niet het verwachte niveau. Ik incluis! Ik vind het zo erg, het was echt mijn dagje niet. Ik excuseer me tegenover de club, maar ook tegenover de supporters. Ze hebben ons 90 minuten lang gesteund, maar wij hebben het vanavond niet kunnen waarmaken. De match kon eigenlijk niet slechter beginnen voor ons. Al na vier minuten scoorden de Turken en dat gaf ons een mentale tik. Die goal kraakte ons eigenlijk helemaal. De gelijkmaker had ons weer in de match kunnen brengen, maar die kwam er jammer genoeg niet. Iedereen wilde uiteraard graag Champions League spelen, maar we zullen ons nu op de Uefa Cup moeten concentreren", aldus een duidelijk getekende Ahmed Hassan.

 
  • Legear: "We liepen achter de feiten aan"

Jonathan Legear viel een kwartier voor tijd in tegen Fenerbahçe. Het tweede Turkse doelpunt was toen al gemaakt en de spelers sleepten zich naar het einde. "Het is echt frustrerend", aldus Legear. "Ik zeg niet dat we alle kaarten in de hand hadden bij aanvang van de match, maar we hadden toch een kans. En dan slikken we zo snel een tegendoelpunt. We stonden pas op het veld en het was al naar de knoppen. Nadien konden we niet meer dan achter de feiten aanlopen."

 

18:04 Gepost door Lie in Nabeschouwing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fenerbahce, champions league |  Facebook |

Baseggio blijft wellicht bij Anderlecht

baseggio
Walter Baseggio heeft nog steeds geen nieuwe club gevonden. Nadat de middenvelder eerder deze week een voorstel van Bergen afwees, lijkt het windstil geworden te zijn rond een transfer.

Vandaag komt Luka Pellizon, de manager van Baseggio, naar België om een doorbraak te forceren. Het zal dan wel snel moeten gaan want morgenavond om middernacht sluit de transferperiode.

17:56 Gepost door Lie in Transfernieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: baseggio |  Facebook |

Elf Anderlecht supporters opgepakt na wedstrijd tegen Fenerbahçe

Na de wedstrijd tegen het Turkse Fenerbahçe zijn elf supporters van Sporting Anderlecht opgepakt. Dat heeft de lokale politie donderdag gemeld. Ze riskeren naast een boete ook een stadionverbod.

De supporters in kwestie gingen na de match op de vuist met Turkse fans en de politie en werden opgepakt. Een Turkse supporter bleek in het bezit te zijn van een 9mm patroon. Ook raakten Turkse supporters met Bengaals vuur door de politiecontroles. Geen enkele supporter werd tot nog toe ter beschikkig gesteld van het parket.

De politie zal alle beelden van de bewakingscamera's in het Constant Vandenstockstadion bekijken. De personen die aan de basis lagen van de problemen en zij die het terrein probeerden te bestormen riskeren eveneens boetes en een stadionverbod. De politie van Brussel Zuid liet weten al contact opgenomen te hebben met de cel voetbal van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor eventuele stadionverboden.

Als de UEFA Anderlecht een boete oplegt voor de incidenten tijdens de match, die trouwens even stilgelegd moest worden, kan paars-wit die verhalen op de amokmakers die geïdentificeerd zijn aan de hand van de beelden.

17:51 Gepost door Lie in Nabeschouwing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fenerbahce, champions league |  Facebook |

Reacties na R.S.C. Anderlecht - Fenerbahçe S.K.

Onmiddellijk na de wedstrijd haalde Sporza enkele tenoren voor de camera en vroeg hen naar een reactie. Over het algemeen konden de spelers en de bestuursleden niet anders dan zich neerleggen bij het meesterschap van Fenerbahçe, maar toch was de ontgoocheling groot. "Maar laat ons hopen dat we in de UEFA-beker betere resultaten kunnen neerzetten."

 

 

Vercauteren: “Ik ben zwaar ontgoocheld”

De ambitieuze Frank Vercauteren kon zijn ontgoocheling maar moeilijk wegsteken. "Die 0-1 was een mentale slag voor ons", analyseerde hij. “We hebben ons best gedaan maar we zijn niet beloond. Ons voetbal was redelijk, maar Fenerbahçe stond maar een paar kleine kansjes toe. Over de twee matchen bekeken boden we te weinig kwaliteit. We scoorden niet en gaven enkele goals weg. Een paar spelers haalden hun niveau niet, Fenerbahçe gaat verdiend door", gaf Vercauteren ridderlijk toe. Ik ben uiteraard zwaar ontgoocheld, dat is het minste dat je kunt zeggen. Laat ons hopen dat we in de UEFA-beker betere resultaten kunnen neerzetten."  

Deschacht: "We liggen er terecht uit"

Kapitein Olivier Deschacht kon zijn ploeg niet tot grotere daden inspireren. "We liggen eruit en dat is terecht", reageerde hij nuchter. "Fenerbahçe is de verdiende winnaar. We waren niet slecht voor de rust, maar we hadden te weinig kansen. Als je de goals zo weggeeft, hoor je niet thuis in de Champions League. Ik ga naar niemand een steen gooien, want de scherpte ontbrak zowel bij de aanvallers als de verdedigers."

Vanden Stock: "De bal rolt niet voor ons"

Roger Vanden Stock liet zijn deceptie niet al te fel blijken. "De spelers deden hun best, maar de bal rolt momenteel niet voor ons", zei de voorzitter. “We zijn twee jaar aan deze ploeg aan het bouwen, maar het lukt niet. Of dit een kleine ramp is? Een grote ramp! Al na vier minuten werd het moeilijk. Als je drie keer moet scoren tegen zo'n ploeg... Fenerbahçe was beter dan wij, maar we hebben wel nog geprobeerd. Twee keer tegen de lat en we hadden een penalty moeten krijgen (voor hands van Roberto Carlos, red). Ach, ik hoop maar dat Moeskroen de rekening zondag gepresenteerd krijgt", kijkt Vanden Stock al vooruit.

Van Damme: "Turken speelden het goed"

"We lagen zeker niet onder in de eerste helft", stelde Jelle Van Damme vast. "We raakten twee keer het doelkader, terwijl Fenerbahçe efficiënter. Ik kopte op de lat en als die bal in doel was gegaan, was het misschien een andere match geworden. Maar de Turken speelden het in de tweede helft goed uit."

Zitka: "We waren niet beter"

"Natuurlijk wil je de top bereiken, maar na twee matchen moet je vaststellen dat we niet beter waren", zei Anderlecht-doelman Daniel Zitka. "Als je niet kunt scoren, dan mag je niet dromen van een Champions League-ticket. Nu moeten we ons op de UEFA-beker concentreren."

Kezman: "Meer kwaliteit, geluk en ervaring"

Fenerbahçe-spits Mateja Kezman stond in zijn beste Nederlands de pers te woord. "Na vier minuten was het al klaar." De Serviër, ex-spits van o.a. PSV en Atletico Madrid, tekende zelf voor die eerste goal. "We hadden een beetje meer kwaliteit, ervaring en geluk. Na die 0-1 hebben we op de counter gespeeld, dat was makkelijker. We hebben daar ook de verdedigers voor. Dit is een belangrijk resultaat voor ons, hopelijk doen we het nu ook wat goed in de Champions League. Wat mezelf betreft: we spelen niet zo aanvallend en dus scoor ik minder. Maar ik maak wel nog belangrijke doelpunten. Ik ben heel blij", besloot de Serviër.

00:02 Gepost door Lie in Nabeschouwing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fenerbahce, champions league |  Facebook |