06-09-07

Beker Van België: Vigor Hamme - R.S.C. Anderlecht

bekervbelgie
In het bondsgebouw werd gisteren geloot voor de 1/16e finales in de Beker van België. Na een beschermde loting (de eersteklassers zaten in een andere bokaal dan de lager geklasserde teams) werd Anderlecht aan Vigor Wuitens Hamme gekoppeld.

 

Het Oost-Vlaamse KFC Vigor Wuitens Hamme speelt momenteel in de tweede klasse. De club werd gesticht in 1908 en is bij de KBVB aangesloten met stamnummer 211. De clubkleuren zijn blauw-zwart. De eerste ploeg werk zijn thuiswedstrijden af in het Gemeentelijk Stadion Vigor Wuitens Hamme (capaciteit: 6000 toeschouwers, waarvan 1700 zitplaatsen).

 

Geschiedenis

De club FC Hamme werd in 1908 opgericht, en werd lid van de UBSSA, de voorloper van de KBVB. Later werd de naam FC Vigor Hamme. In 1932 klom de club voor het eerst op naar nationale Bevordering, toen de Derde Klasse, maar zakte na één seizoen alweer. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog klom Hamme weer op. De officiële competitie was echter twee jaar onderbroken; pas vanaf 1941 speelde Hamme zo weer in Bevordering. De club won meteen zijn reeks en promoveerde zo voor het eerst door naar Tweede Klasse.

In 1951/52 eindigde Hamme weliswaar 10de in zijn reeks, maar toch moest de club zakken. Bij competitiehervormingen werd een nieuwe Vierde Klasse ingericht als bevorderingsniveau, en het aantal reeksen en clubs in Tweede en Derde klasse werd verminderd. Door deze inkrimping van de Tweede Klasse moest Hamme noodgedwongen zakken naar Derde Klasse. De ploeg bleef er elk jaar in de staart van de rangschikking eindigde, tot men in 1957 uiteindelijk voorlaatste eindigde en degradeerde naar Vierde Klasse. De club bleef de komende decennia wat op en neer gaan tussen Derde en Vierde Klasse.

Na een fusie in 1973 werd de naam KFC Vigor Wuitens Hamme. De club kende toen echter een moeilijke periode. In 1973 zakte men immders van Derde naar Vierde Klasse, een seizoen later viel men al terug naar Eerste Provinciale. Bij het begin van de jaren 80 kan de club terugkeren in de nationale bevorderingsreeksen. In 1992 stootte men weer door naar Derde Klasse. In 1997 won Vigor zijn reeks en zo speelde de club na bijna een halve eeuw opnieuw in Tweede Klasse, maar degradeerde na een seizoen terug. Vanaf 2002 speelt de club opnieuw op het tweede nationale niveau. Dankzij een periodetitel slaagde de ploeg er daar in 2005/06 de promotie-eindronde te bereiken.

 

Eind januari 2007 werd trainer Rudi Verkempinck ontslagen na tegenvallende resultaten. Hij werd opgevolgd door Fuat Capa. Capa vertrok in juni 2007 naar Gençlerbirliği. Sindien leidt Rik Vande Velde de Hamse fanionploeg.

Marcin Kuzba: de vervanger van Mémé?

Kuzba
Na het vertrek van Tchité is R.S.C. Anderlecht naarstig op zoek naar een vervanger. Enige voorwaarde: transfervrij zijn. Onder andere ronkende namen als Andres Mendoza (nou ja, ronkend…), Marcio Amoroso, Tore Andre Flo, Mohammed Kallon en Mario Delvecchio werden al aan paars-wit gelinkt. Toch lijkt Anderlecht de voorkeur te geven aan een eerder onbekende speler: Marcin Kuzba. De Poolse aanvaller is op proef bij de landskampioen en probeert de club te overtuigen van zijn kunnen.

De 30-jarige Kuzba verbrak op het einde van vorig seizoen zijn contract bij Gornik Zabrze. De aanvaller wou niet meer spelen voor de Poolse club en zou maar al te graag voor paars-wit spelen. Naast zijn neus voor doelpunten heeft de spits heel wat ervaring. Zo speelde hij onder andere al in de Franse, Zwitserse en Griekse competitie.

Kuzba kwam zes keer uit voor de Poolse nationale ploeg.

20:29 Gepost door Lie in Transfernieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marcin kuzba, meme tchite |  Facebook |

04-09-07

Ticketprijzen UEFA Cup bekend

Wie dacht dat Sporting Anderlecht net als Ajax Amsterdam zijn abonnées de match in de eerste ronde van de UEFA Cup kado zou doen, komt van een kale reis terug.

Anderlecht maakte vandaag de prijzen bekend. De prijzen schommelen tussen 10 en 25 euro voor abonnées en tussen 15 en 35 euro voor niet-abonnées.

20:05 Gepost door Lie in Ticketing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: uefa cup, rapid wenen |  Facebook |

Théréau: "De kritiek is terecht"

thereau-cyriel
De Fransman Cyril Théréau is momenteel dé tegenvaller van het seizoen bij Anderlecht. Eén goal tegen Brussels kan niet verbergen dat de nieuwe spits van Sporting voorlopig niet presteert. De Franse spits is (momenteel) niet in staat om de vertrokken Tchité te vervangen.

Nadat Mémé Tchité vorige vrijdag alsnog naar het Spaanse Santander werd getransfereerd, kreeg spits Cyril Théréau op Moeskroen verrassend de voorkeur op Mbo Mpenza. Even een bloemlezing van zijn acties: balcontrole met de voet waarbij de bal drie meter wegschiet, pass van drie meter naar Wasilewski en de bal hobbelt buiten. Kansen creëren en duels winnen was ook al niet aan Théréau besteed.

Het blijft voor Anderlecht dus hunkeren naar de terugkeer van Frutos, want Théréau is allesbehalve in staat om de aanvalslinie te leiden. Hij is (op dit moment) niet eens in staat om de kwakkelende Tchité te vervangen.

'Ik begrijp dat ik kritiek krijg', zegt Théréau in Het Nieuwsblad. 'Die kritiek is terecht, want ik breng er voorlopig niet veel van terecht. Ik vraag aan jullie en ook aan de club om geduld te hebben met mij. Bij Steaua Boekarest speelde ik vorig seizoen ook niet goed in mijn eerste vijf matchen. Het enige verschil was dat ik toen regelmatig scoorde en dat ik nu bij Anderlecht blijf steken op één doelpuntje tegen Brussels. Die goal tegen Brussels zorgde bij mij blijkbaar niet voor een déclic. Het is niet omdat je als spits een keer scoort, dat je de ballen de week erna vlot binnentrapt.'

Théréau heeft echter ook een verklaring voor zijn zwak presteren. 'Toen Anderlecht mij aantrok, wisten ze dat ik mijn laatste officiële match met Steaua had gespeeld in februari', aldus de Fransman. 'Door mijn voetblessure en de lange herstelperiode verloor ik vorig seizoen veel spierkracht. Ik zat zes kilo onder mijn ideale competitiegewicht omdat ik zoveel kracht verloren heb. Ik werk hard om die kracht terug te vinden, maar ik mis nog altijd drie kilo. Anderlecht mag gewoon niet verwachten dat ik meteen alle automatismen ken. Ik moet bijvoorbeeld nog wennen aan hoe Hassan speelt. Mijn kracht is ook niet om in duel te gaan, maar om mezelf vrij te maken. Dat dat voorlopig niet lukt, frustreert mij.'

Bij Anderlecht is het geduld met ondermaats presterende spelers echter niet eindeloos. Boussoufa betaalde op Moeskroen de prijs voor zijn zwakke niveau. 'Ik weet dat ik hier weinig tot geen krediet heb, maar alleen door competitiematchen te spelen zal ik mijn beste niveau terugvinden.', beweert Théréau. 'Op training lukt dat veel minder goed. Ik heb een goede entourage, vooral buiten de club. Mijn vrouw, mijn manager en ook bijvoorbeeld Medhi Bayat van Charleroi geloven dat ik heel sterk kan terugkomen. Ze kennen mijn kwaliteiten.'

Of hij uiteindelijk Tchité zal kunnen vervangen, wil Théréau niet zeggen. 'Ik voel me niet bevrijd door het vertrek van Tchité. Het is een verlies voor de club. Ik wil me met niemand vergelijken. Hoe kan ik me vergelijken met Tchité of Frutos? Frutos zag ik nog niet spelen. Ik probeer gewoon te doen wat ik moet doen.'

19:55 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cyril thereau, meme tchite |  Facebook |

Dieumerci Mbokani: de gedoodverfde opvolger van Tchité in Luikse loondienst...

mbokani
Vorig seizoen lachtten de paars-witte supporters Standard nog uit na de transfer van Mémé Tchité naar Brussel. “Merci Standard, merci Standard, Merci…” weergalmde meermaals door het Vanden Stock-stadion. Ondertussen bakte Standard Sporting een koekje van eigen deeg. Deze zomer haalde het Dieumerci Mbokani van Brussel naar Luik. Nu Anderlecht maar moeilijk tot scoren komt en houten klaas Cyril Théréau (voorlopig) de (hoge) verwachtingen niet inlost, rijst de vraag of Mbokani laten vertrekken geen flater was.

In korte tijd groeide de Congolees in “de Vurige stede” immers uit tot de revelatie van het nog prille seizoen. Zo trapte Dieumerci Standard afgelopen weekend nog voorbij titelrivaal Club Brugge en speelt hij De Camargo vlotjes naar de bank.

Zeker nu Tchité Anderlecht verliet, had Mbokani een sterke vervanger kunnen zijn. 'Ik heb Anderlecht-Standard op 2 december aangekruist in mijn agenda', aldus Mbokani in Het Nieuwsblad. 'Dat wordt dé kans om te tonen dat Anderlecht zich vergist heeft. Ik beloof de Standard-supporters dat ik in de match zal scoren. Na de match wil ik wel het truitje van Hassan. Door zijn passen kon ik mijn carrière vorig jaar herlanceren en ging Standard in mij geloven. Voor Standard kiezen was de beste beslissing uit mijn leven.'

De manier waarop Anderlecht hem behandelde zit Mbokani diep. 'Toen ik uit Afrika arriveerde zonder ervaring, verwaarloosde Anderlecht mij', verklaart hij. 'Zo behandelen ze veel jonge Afrikanen. Kijk maar naar Lamah of Vadis. Ze zeggen dat we te jong zijn voor een basisplaats. Anderlecht gebruikt gewoonweg hun talent niet.' Ook de manier waarop Anderlecht hem wegstuurde zint Mbokani niet. Sporting wilde de 1,2 miljoen euro transfergeld die het aan zijn Afrikaanse club Mazembe moest betalen niet ophoesten. 'Het is frustrerend om te zien welke bedragen Anderlecht nu uitgeeft aan bepaalde spelers, terwijl ze mij uit mijn appartement hebben gegooid', raast de Kongolees verder. 'Zonder dat ze mij ooit echt in actie zagen wilden ze mij een armtierig contract geven. Bij Standard verdien ik twee keer meer. Bij Anderlecht heb ik nooit de affectie gevoeld die ik nu bij Standard voel. Er was een grote afstand tussen mij en Vercauteren. Preud'homme is veel meer open als persoon. Alleen De Boeck vroeg mij om geduld te hebben.'

Toch weigert de Standard-spits in zijn vuistje te lachen nu Anderlecht moeilijk scoort en de vervanging van Tchité in Brussel niet simpel zal zijn. 'Ik ben niet uit op revanche', besluit de Kongolees. 'Met spelers als Mbo en Juhasz bel ik af en toe nog. Ik wens Anderlecht veel geluk.'

03-09-07

Vercauteren: "We hebben goed gereageerd onder moeilijke omstandigheden"

Coach Vercauteren reageerde opgelucht na het laatste fluitsignaal: “We waren niet naar hier gekomen voor de kers op de taart. We wisten dat het tegen Moeskroen moeilijk zou zijn. Ze hebben veel capaciteiten in de aanval en we hadden een moeilijke tijd achter de rug na Fenerbahce.”

“Sommige jongens hebben deze week een klop gekregen. Als je dan op Moeskroen na 3 minuten op achterstand komt, loop je als ploeg meteen achter de feiten aan. Gelukkig hebben wij goed gereageerd na die achterstand.”

Ahmed Hassan: "Geef me rust!"

Ahmed%20Hassan
Na Mbark Boussoufa staat nu ook Ahmed Hassan aan de klaagmuur. Net als zijn Marokkaanse collega schrijft Hassan zijn matige prestaties toe aan een gebrek aan frisheid. In een exclusief interview met de Egyptische pers vertelde de aanvallende middenvelder immers dat hij vermoeid en uitgeput is. Tevens heeft hij last van enkele kwetsuren. Hassan smeekt dan ook om rust: "Ik voel me uitgemolken. Ik heb constant pijn in de hamstrings en ik ben niet in de mogelijkheid om de volle 90 minuten te spelen als ik geen rust krijg. De manager begreep me en zal me normaal gezien enkele dagen rust geven. Ik nam deel aan 5 competitiewedstrijden, de Super Cup en 2 Champions League matchen, en dat allemaal binnen één maand."

Het staat bovendien vast dat Hassan na dit seizoen terugkeert naar zijn geboorteland. In de wandelgangen fluistert men dat hij een contract zal tekenen bij Zamalek.  
 

De Egyptische bondcoach lijkt alvast weinig oren te hebben naar de smeekbede van zijn spelverdeler. Hij selecteerde Hassan immers voor de interland in en tegen Burundi. Daardoor telt Hassan ondertussen 129 caps. Daarmee wordt hij de tweede meest opgeroepen Afrikaanse speler allertijden.

20:53 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ahmed hassan |  Facebook |