26-09-07

Vercauteren verscheen terug op het trainingsveld

Nadat hij weer officieel de steun heeft gekregen van het bestuur, verscheen Frank Vercauteren weer op het trainingsveld. Het veldwerk liet hij echter nog over aan zijn assistent Ariël Jacobs die ook de groep toesprak. Hij vond dat zelf niet abnormaal: “Ik geef dikwijls de trainingen in plaats van Frank."

 

Vercauteren zelf probeerde zich te ontspannen, maar veel verder dan een dribbel met Legear en even later een voet op diens rug bij het pompen, kwam het niet. Na de training probeerde de Belgische pers nog wat los te peuteren maar Vercauteren werkte niet mee: "Ik zeg er geen woord meer over. Niets, niets, niets. Je hebt genoeg andere bronnen binnen de club die je informatie geven."

 

Daniel Renders wilde ook nog zijn ei kwijt: "Denken jullie dat Frank geen menselijk wezen is. Hij is erg aangeslagen door wat er gebeurd is. Ik heb een intense band met Vercauteren en weet hoe hij zich voelt." Ook Théréau wou nog een reactie kwijt ondanks de persstop: "Ja, er is veel veranderd." Een korte, maar veelbetekende reactie.

Het "kleine" wonder van Serhat Akin

akin
Serhat Akin is na een half jaar Duitse tweede klasse en een zware buikspieroperatie helemaal terug. Nadat hij éénmaal scoorde tegen Rapid Wien, maakte hij de belangrijke gelijkmaker in de topper tegen KRC Genk.

"Dat ik weer bij de ploeg hoor, is op zich al een klein mirakel", vertelt Serhat in Gazet van Antwerpen. "Ik heb zowat de zwaarste operatie ondergaan die een voetballer kon meemaken en mocht een half jaar geen bal aanraken. Al die tijd kon ik alleen maar dromen van op het veld te staan. Scoren doet deugd, maar ik ben vooral blij dat ik geen nieuwe blessure opgelopen heb. Ik heb toch twee volledige wedstrijden gespeeld in amper vier dagen. En mijn spieren waren daar nog niet helemaal klaar voor."

19:29 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: serhat akin |  Facebook |

Frutos plakt geen datum op terugkeer

Frutos is nog niet zo zeker dat hij binnen 10 dagen opnieuw zal kunnen meetrainen. De spits ontkent hiermee de geruchten die eerder in de media verschenen. Binnenkort ondergaat de Argentijn een nieuw onderzoek.

"Ik ga binnenkort terug naar dokter Martens. Ik lees overal dat ik snel weer met de groep zal kunnen trainen. Dat doet plezier, maar ik wil niets overhaasten. Ik plak geen datum op mijn eerste groepstraining", aldus de Argentijn in Het Nieuwsblad vandaag.

19:28 Gepost door Lie in Blessurenieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nicolas frutos |  Facebook |

25-09-07

Anderlecht praat tien dagen niet met de pers

Het belooft erg stil te worden op deze blog. Na de commotie van de afgelopen dagen, hebben de spelers en de technische staf van paars-wit beslist om tien dagen lang niet met de pers te praten. Ze verliezen liever geen energie aan journalisten die tweedracht en sensatie willen zaaien. Pas na de match in en tegen Wenen zouden de spelers opnieuw "beschikbaar" zijn.

 Het was de geblesseerde Nicolas Frutos die het nieuws aan de pers meedeelde.

19:54 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nicolas frutos |  Facebook |

De acht werken van Vercauteren

Vrijdag en zaterdag is er druk gepraat op de club, zowel tussen spelers, bestuur en coach. De conclusie is dat de spelers niet klaar zijn voor een veeleisende coach als Vercauteren en dat hij ook het positieve moet beklemtonen.

Concreet zijn er acht aandachtspunten waaraan de coach zich zal proberen te houden.


1. Minder lang theorie ver de wedstrijden
Voor de wedstrijd in Genk was de bespreking korter. Een half uur in plaats van één uur (soms zelfs twee). Zo kunnen de spelers beter de concentratie vasthouden en is Vercauteren ook concreter.

2. Minder videoanalyses
Vercauteren deed veel beroep op videobeelden om de spelers op tekortkomingen te wijzen. Op vraag van de spelers zal dat minder gebeuren.

3. Eens ontspannen trainen
De trainer eist dezelfde kwaliteit op training als in de wedstrijden. De spelers vinden dat er ook al eens gelachen mag worden om zich te ontspannen. Niet altijd, maar toch soms.

4. Minder roepen tijdens match
Tegen RC Genk bleef Vercauteren al meer dan gebruikelijk op de bank zitten. Zo bezorgt hij de spelers minder druk.

5. Negatieve minder benadrukken
In de lijn van het feit dat Vercauteren altijd een halfleeg in plaats van een halfvol glas ziet, benadrukte hij bij de spelers ook meestal het negatieve. Ook dat zou tijdens de rust in Genk verbeterd zijn.

6. Tegenstander minder ophemelen
Vercauteren benadrukte te veel de kwaliteiten van de tegenstander. Zelfs Sint-Truiden werd tot op het bot geanalyseerd voor de spelers. De spelers gaan liever van hun eigen kwaliteiten uit.

7. Minder afzonderingen
Vercauteren zou vrijdag voor de wedstrijd tegen Charleroi de afzondering al hebben geschrapt.

8. Keuze dag na de wedstrijd
Spelers mogen kiezen de dag na de wedstrijd: verzorging of een lichte training. Dat was vrijdag na Rapid Wien en na de individuele gesprekken met de spelers al het geval.

19:50 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frank vercauteren |  Facebook |

Het Niewsbald: "Anderlecht kan aardig wat leren van Cercle"

De Boeck
Frank Vercauteren ligt al weken in de vuurlijn. Een petitie van supporters die zijn ontslag willen, de krant Het Laatste Nieuws die dit weekeinde meende te weten dat hij sowieso ontslagen zou worden. Glen De Boeck daarentegen wordt de hemel in geprezen. Cercle Brugge staat vierde in de rangschikking en voetbalt fris van de lever. Het voetbal van groen-zwart wordt als on-Belgisch omschreven. Zo aanvallend! Glen De Boeck krijgt het etiket van offensieve trainer opgeplakt, Frank Vercauteren staat gebrandmerkt als een bange wezel. Sommigen zijn na een handvol matchen zelfs van oordeel dat het Astridpark de verkeerde coach wandelen heeft gezonden. Het Nieuwsblad gaat hier zelfs zover in dat het stelt dat Anderlecht nog wat kan leren van Cercle’tje.

Glen De Boeck is als assistent van Vercauteren weggestuurd omdat hij identiek dezelfde ideeën had over voetbal als zijn baas en zelden of nooit een kritische bedenking had bij de werkwijze van de hoofdtrainer. De Wilrijkenaar probeert zelfs niet te verbergen dat hij als coach alles heeft geleerd van Vercauteren en dat hij diens methodes en aanpak overneemt.

Kortom, De Boeck is eigenlijk een kloon van Vercauteren.


Gewapend beton

Lang zal dit niet duren, want De Boeck was een van de weinige voetballers die ook al eens nadacht en zal snel een eigen stijl ontwikkelen. Vraag is echter waarom het werk van De Boeck veel positiever ontvangen wordt dan dat van Vercauteren.

Je hoeft geen grote voetbalkenner te zijn om te beseffen dat bij Cercle werken veel en veel gemakkelijker is dan bij Anderlecht. Meestal moet Sporting het opnemen tegen een blok gewapend beton. Geen enkele tegenstander voelt zich voorlopig de mindere van de tweede Brugse club en gaat de strijd vrij en vrank aan.

Glen De Boeck werkt met jongens die blij zijn dat ze een kans krijgen in eerste klasse en opkijken naar een trainer die jarenlang bij Anderlecht en de Rode Duivels de rangen sloot. Vercauteren heeft te maken met vedettes en vooral pseudovedettes, die alle dagen door hun entourage en de media in de watten worden gelegd. De trainer is de enige in deze wereld die de sterren eisen oplegt. Hij zet ze zelfs naast het elftal als ze hun hoogste rendement niet halen.

De druk rond de ploeg is ook totaal verschillend. Glen De Boeck is blij als hij al eens een plaatselijke medewerker op de training ziet opdagen. Vercauteren voelt elke dag de priemende ogen van een klein dozijn journalisten en fotografen.

Om zijn spelers en zichzelf uit de zon te houden, traint Vercauteren te pas en vooral te onpas achter gesloten deuren en worden de perscontacten tot een minimum beperkt. Het is vragen om problemen. Anderlecht is in dit land groot nieuws en de media berichten er hoe dan ook over.

In plaats van verhalen met de spelers of de trainer verschijnen er artikels over de spelers en de trainer. Vaak vol interpretaties en speculaties, niet zelden gevoed door mensen van binnen de club bij wie de wens vader van de gedachte is of die hun agenda promoten. Dat Vercauteren vrijdag van Van Holsbeeck geen steun kreeg, werd door Glen De Boeck, een kenner van het huis en een vriend van Vercauteren, als een motie van wantrouwen geïnterpreteerd. Bij wie ligt hier de schuld?

De Boeck wordt in Brugge uitstekend omringd. Frans Schotte is één van de verstandigste clubvoorzitters van het land. Altijd rustig en beschaafd, duidelijk een man die al eens een echt boek leest. Zijn beperkte scoutingstaf weet iedere zomer weer spelers te ontdekken die een meerwaarde betekenen en de jeugdwerking levert jaar na jaar nieuwe talenten af. Met Pol Van Den Driessche beschikt Cercle bovendien over de enige persverantwoordelijke die weet hoe journalisten werken en denken.

Bij Anderlecht doet Herman Van Holsbeeck alles zelf. Clubs met een bescheidener budget, zoals Club, Standard of Genk, houden er een algemene manager en een technisch directeur op na. Van Holsbeeck moet zelf slag om slinger de oceaan over om in een flits spelers te bekijken. En als hij het niet zelf doet zijn de resultaten pas echt dramatisch. Zoals de voorbije maanden bleek.


Professionaliseren

Sporting had zaterdag al de pers moeten verzamelen na de orkaan die in de sensatiepers was opgestoken. De persconferentie kwam er pas gisteren en was aanvankelijk voor vandaag voorzien. Anderlecht heeft geen communicatiebeleid, laat staan een plan voor crisiscommunicatie. Dus moest Herman Van Holsbeeck tussendoor ook nog eens hoogstpersoonlijk de brand in de media blussen.

Anderlecht moet eindelijk naast het veld professionaliseren. Niet om Europa te veroveren, maar om koploper in eigen land te blijven. Het is pijnlijk te moeten vaststellen dat het trotse paars-wit nog aardig wat kan bijleren van Cercle.

Gelukkig stippelen journalisten het beleid niet uit van onze paars-witte club. Voor het seizoen verklaarde dezelfde krant nog dat De Boeck als eerste trainer zou worden ontslagen. Na amper 7 wedstrijden wordt hij nu al de hemel in geprezen. Kazakkendraaien, niet waar?Schreeuwen

Deschacht: "Mijn Frans slecht? Niemand had het begrepen!"

Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck verbaasden zich gisteren over de uitlatingen van Olivier Deschacht na de match in Genk. “Het bestuur moet klare taal spreken”, liet de vice-aanvoerder zich ontvallen. “Het is als speler niet leuk om te weten dat een trainer bij een slecht resultaat kan vliegen.”

“Dan zal Deschacht de enige zijn die mij niet had begrepen”, zei Vanden Stock, die dat zaterdag zou gezegd hebben. “Maar dat was misschien omdat het in het Frans was.”

Deschacht kon er niet mee lachen. “Ik verzeker je dat het niks met mijn Frans had te maken”, aldus Deschacht fel. “Niemand had na die uitleg begrepen dat de trainer zeker zou blijven. Vanden Stock zei zaterdag alleen maar dat we tegen Genk keihard moesten strijden en dat het met deze trainer zou gebeuren.”

Andere spelers bevestigden het verhaal van Deschacht ondertussen. Betekent dit dat de heren Vanden Stock en Van Holsbeeck dan liegen?