28-08-07

Martin Kolar naar Zweedse Helsingborg

kolar-martin
De kogel is door de kerk. Martin Kolar verkast van Anderlecht naar het Zweede Helsingsborgs. De afgelopen week wist de jonge Tsjech de Zweedse eersteklasser te overtuigen.

 

Kolar speelde sinds 2002 voor paars-wit. Vooral de eerste twee seizoenen maakte hij indruk met zijn snelheid en techniek. Als gevolg van een aantal zware blessure’s belandde zijn carrière echter op een zijspoor. Vanaf 2005 leende Anderlecht hem achtereenvolgens uit aan Stoke, Westerlo en Ajaccio.

 

Stuart Baxter, de Engelse trainer van Helsingborg, kijkt alvast uit naar het moment dat hij Kolar kan opstellen. In een Zweedse krant zei hij het volgende “De informatie die we over hem kregen is waar gebleken. Bovendien had ook Samir Beloufa, destijds zijn teamgenoot bij Westerlo, al lovend over hem gesproken. Hij past goed in de ploeg en kan goed uit de voeten op de linkerflank. Hij is het type middenvelder dat we nog ontbraken”.

 

Het Zweedse boegbeeld Pär Zetterberg had ook enkele lovende woorden over voor de jonge Tsjech: “Ik heb zelf nog met hem gespeeld enkele jaren geleden. Hij was toen een jong talent en heeft toen al Champions League ervaring opgedaan. Martin liep later een blessure aan de kruisbanden op maar is daarvan volledig hersteld ondertussen. Hij is echter nog steeds een groot talent.” Vooral zijn prestaties in de wedstrijden tegen Celtic en Lyon zullen Anderlecht-fans niet snel vergeten?

Martin Kolar zelf is ook tevreden. “Het geeft een goed gevoel om te weten waar ik de volgende drie jaar ga doorbrengen.” Wie denkt dat Helsingborg een stap terug is voor Kolar komt bedrogen uit. “Het is een ploeg met goede spelers en ik weet dat ik zal moeten knokken om een plaats in de basis.” Volgens trainer Baxter zou dat geen probleem mogen zijn. “Martin is een goede linkerflankspeler maar kan op links eigenlijk alle posities aan”, aldus de trainer van Helsingborg.

Kolar wordt bij Helsingborgs IF teamgenoot van Henke Larsson.

21:20 Gepost door Lie in Transfernieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: martin kolar |  Facebook |

Fenerbahçe verzwakt naar Brussel?

fenerbahce
Zijn de voetbalgoden R.S.C. Anderlecht gunstig gezind? Het lijkt er alvast op. Vanuit Turkse hoek sijpelt er immers blessurenieuws binnen over een paar sleutelspelers.

 

Zo zal Fenerbahçe zeker geen beroep kunnen doen op haar doelman Serdar, die paars-wit in Istanbul met een aantal mooie reddingen van de gelijkmaker hield. Ook Alex, de Braziliaanse draaischijf van de Turkse kampioen, is hoogst twijfelachtig. Hij zou pas voor de wedstrijd een laatste test afleggen. Het is onbekend met welk kwaaltje hij kampt.

18:25 Gepost door Lie in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fenerbahce, champions league |  Facebook |

Zwitserse "vriend" van Vercauteren fluit... een strafschop???

images
De Zwitser Massimo Busacca werd aangeduid als scheidsrechter voor het duel van Anderlecht tegen Fenerbahce. De scheidsrechter is alleszins niet de vriend van Frank Vercauteren.

Twee jaar geleden (Anderlecht-Liverpool) kreeg de Zwitser nog de volle laag van Vercauteren nadat hij geen strafschop had gefloten na een zuivere handsbal van een Engelse verdediger. Liverpool won de match met 0-1 na een doelpunt van Djibrill Cissé.

R.S.C. Anderlecht - Fenerbahçe S.K.: selectie

xl_275135
Op de traditionele persconferentie de dag voor de match, liet Franky Vercauteren zijn licht schijnen over de confrontatie met de Turken en het belang van deze wedstrijd voor Anderlecht én het Belgische voetbal  "We moeten er alles aan doen om die plaats in de Champions League te bemachtigen. Niet alleen voor Anderlecht, maar ook voor het Belgisch voetbal in het algemeen. De CL halen, zou een enorme prestatie zijn, het is belangrijk dat iedereen dat beseft. Die 1-0 uit de heenmatch is een gevaarlijk resultaat. De wedstrijd tegen Fenerbahçe is heel belangrijk voor zowel de club als de spelers. Iedereen wil financieel en sportief het maximum behalen. De spelers zijn er klaar voor. De voorbije matchen in de Jupiler League zijn niet echt een maatstaf voor ons niveau want - het zou niet mogen, maar toch is het zo - de beleving bij de CL is compleet anders. Die competitie brengt meteen al meer kwaliteit bij de spelers." Waar ligt de sleutel van de wedstrijd ? "Er zijn verschillende sleutels : het team, het blok, de kwaliteit van beide ploegen, het geluk en de vorm van de dag. De combinatie van al die factoren zal bepalen of we ons al dan niet zullen kwalificeren voor de Champions League."

 

De trainer van Sporting selecteerde dezelfde 19 namen als vorige zaterdag tegen Brussels: Biglia, Boussoufa, De Man, Deschacht, Goor, Hassan, Juhasz, Legear, Mpenza, Pareja, Polak, Proto, Schollen, Tchite, Théréau, Van Damme, Von Schlebrügge, Wasilewski, Zitka. Later zal nog een 20ste speler worden toegevoegd aan de selectie. Enkel Mbark Boussoufa is nog lichtjes twijfelachtig. Hij kreeg tegen Brussels een trap op het scheenbeen en zal mogelijk ook vandaag de training aan zich laten voorbijgaan. Pas woensdag zelf zal een beslissing genomen worden betreffende zijn speelkansen.

 

Serhat Akin ging op controle bij de dokter en die verklaarde hem medisch fit. De spits heeft natuurlijk wel nog matchritme tekort waardoor de kans klein lijkt dat Serhat nu al de 20ste man in de selectie zal worden.

 Volgens Daniel Zitka zit de sfeer er alvast goed in: "We hebben gisteren goed getraind. De sfeer in de kleedkamer is goed en we zijn klaar voor de strijd. Natuurlijk groeit de spanning, maar het is dan ook voor iedereen de belangrijkste match. Ook al beginnen we met een achterstand uit de heenmatch, we zullen er alles aan doen om te winnen en ons te plaatsen voor de Champions League."

18:12 Gepost door Lie in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fenerbahce, champions league |  Facebook |

"Anderlecht sterft niet als we verliezen"

andfener280807
De kriebels nemen toe. Ondertussen zijn we D-day -1. Plaatst Anderlecht zich voor de lucratieve Champions League of niet? Een voortijdige uitschakeling zou voor de Belgische landskampioen alvast een financiële, maar ook een sportieve aderlating betekenen. Spelers als Hassan, Biglia en Polak (om er maar enekeln te noemen) zijn immers naar Brussel gekomen om zich aan Europa te tonen.

Voor de vijfde opeenvolgende keer en al de zevende keer in acht seizoenen kan Anderlecht doorstoten naar de Champions League. Die natte droom is één van de hoofddoelen van paars-wit dit seizoen, ook al werd in het verleden slechts een minimum van twee kwalificaties per drie jaar vooropgesteld.

Als de 1-0 die de landskampioen opliep in Istanbul, niet meer opgehaald wordt, is dat volgens voorzitter Roger Vanden Stock geen ramp.

'Anderlecht zal er niet aan doodgaan als we ons niet kwalificeren, hé', zegt voorzitter Roger Vanden Stock in Het Nieuwsblad. 'We kunnen het ons altijd permitteren om geen Champions League te spelen. Het zou onze verdere groei echter wel afremmen. De CL laat ons altijd toe iets meer te doen. Dit is dus de belangrijkste match van de eerste helft van het seizoen.'

De Champions League zorgt niet alleen voor de inkomsten om grote vissen als Jan Polak naar het Astridpark te halen. 'Deelname aan de CL trekt vedetten aan', zegt Vanden Stock. 'Daardoor komen jongens als Biglia en Polak ook naar ons. We hebben zeker zeven, acht spelers - waaronder Biglia, Polak, Tchité en Pareja - die zich absoluut willen tonen in de Champions League. En ik zeg dat we ook de kwaliteiten hebben om door te stoten. Mijn boodschap is duidelijk: doe dat waarvoor jullie naar Anderlecht zijn gekomen. Kwalificeer jullie. Het verschil op financieel vlak tussen wel of geen deelname is groot. Niet alleen voor de club, ook voor de spelers.'

Twee miljoen bij deelname aan de UEFA Cup tegenover tien miljoen voor de CL: het verschil is inderdaad immens. En dat is niet alles.

'Een plaats in de Champions League is ook belangrijk voor de toekomst van het Belgisch voetbal. Geen deelname aan de CL kan gevolgen hebben op langere termijn.'

Met hetzelfde elftal als vorig jaar, aangevuld met Triguinho, Polak en Théréau werd fors geïnvesteerd om het team nog dat extra zetje te geven. Fenerbahçe heeft echter een budget dat vier keer zo groot is als dat van Anderlecht. En toch.

'Ik geef ons vijftig procent kans tegen Fenerbahçe. De bal zal in ons voordeel moeten rollen', blijft de voorzitter voorzichtig. 'We zitten in dezelfde situatie als tegen Benfica drie jaar geleden. Wel, ik zou al bibberen als ik een 1-0 moeten verdedigen buitenshuis', voert hij de druk op voor de Turken. Benfica werd overigens met 3-0 ingeblikt in Brussel, dankzij ene Aruna Dindane.

Als het dan toch misloopt, is er nog het opvangnet van de UEFA Cup. 'Een beker die we hopen te winnen', aldus Vanden Stock. 'Of neen, dat is een beetje te belachelijk. Maar we zouden wel proberen om er zo ver mogelijk in te komen. En met onze ploeg moet dat lukken.'

18:10 Gepost door Lie in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: champions league, fenerbahce |  Facebook |

Moeskroen kijk uit naar confrontatie met paars-wit

Moeskroen is met een 9 op 12 goed uit de startblokken geschoten. De ploeg van trainer Marc Brys bracht misschien niet altijd oogstrelend voetbal, maar het toonde zich wel efficiënt.

Moeskroen-voorzitter Dufermont kijkt dan ook reikhalzend uit naar de ontmoeting met Sproting Anderlecht aanstaande zondag. Hij waagt zich zelfs aan een gewaagde voorspelling op www.voetbalkrant.com: “We winnen met 2-1 van Anderlecht. Enkel over de doelpuntenmakers doe ik geen uitspraak. Vorige week had ik het ook al bij het rechte eind. Ik had voorspeld dat we met 0-2 zouden winnen op Westerlo en dat Carles Coto een doelpunt zou scoren. Het is altijd leuk als een voorspelling uitkomt.”

Voor wie miljonair wil worden is dit dan ook de kans bij uitstek. Zet snel alle spaarcentjes in bij het gokkantoor om de hoek... NOT!

haeder

18:08 Gepost door Lie in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jupiler league, moeskroen |  Facebook |

Alweer een jong talent naar Nederland

large_522644RKC Waalwijk heeft zich versterkt met de 18-jarige middenvelder Gerard Lifondja. Het Belgische talent komt over van Anderlecht, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Lifondja treedt daarmee in de voetsporen van Maarten Martens, die ook op jonge leeftijd de overstap van Anderlecht naar RKC maakte.

Henry van der Vegt, technisch directeur van de Nederlandse eerstedivisionist, verwacht voor de komende jaren veel van de in Congo geboren middenvelder. "Lifondja is een speler die nog tijd nodig heeft, maar aan wie we in de toekomst veel plezier gaan beleven." Lifondja tekent in Waalwijk een contract voor vier seizoenen.