29-08-07

Pijnlijk, maar correct verdict: geen Champions League voor Anderlecht

AlechtFenerverlies
Voor het eerst in vijf seizoenen ontbreekt Anderlecht in de Champions League. Paars-wit moet nu proberen om in de UEFA Cup alsnog iets van zijn Europese jaargang te maken, maar de kansloze missie van vanavond voorspelt weinig goeds.


Voorzitter Roger Vanden Stock verliet twee weken geleden nog als een onverbeterlijke optimist het hectische Istanbul. Na de nipte 1-0 nederlaag gaf hij zijn team veruit de beste kwalificatiekansen voor het kampioenenbal. Maar die hoop bleek vanavond bijzonder ijdel, want in het tweede deel van het beslissende voorrondeduel kon Anderlecht nauwelijks een vuist maken. De Turken gingen met de vingers in de neus door. Paars-wit kan via de UEFA Cup proberen om wat te doen aan de steeds dalende Europese coëfficiënt van ons kleine Belgenlandje, maar die boterham met gehakt is voor de Brusselaars niet meer dan een troostprijs. Veel liever had het, de macht van de gewoonte indachtig, verder geslurpt van de oesters en de champagne.

Het scenario dat ik vreesde werd daarenboven werkelijkheid. Na amper 3 minuten, scoorde Kezman na enig geharrewar de 0-1. Boussoufa, die alweer zeer matig presteerde, mocht zich deze goal persoonlijk aanrekenen. Terwijl iedereen dacht aan buitenspel, was hij immers op de doellijn blijven kamperen. Voor Fenerbahçe meteen op rozen en het kon counteren naar hartelust. Anderlecht kreeg het balbezit, de Turkse landskampioen creëerde de kansen. Zo verlengde Deivid vanuit het niks een streep van Roberto Carlos tot op de kruising. Paars-wit mocht verder niet mopperen toen Alex slordig omsprong met een geloste bal van Zitka.

De armada van Vercauteren kon daar voorin te weinig kracht tegenover stellen. Hassan en Boussoufa, toch aangekocht voor een meerwaarde in de Champions League, konden nauwelijks hun stempel drukken. Toch had de wedstrijd er heel anders uit kunnen zien. Eerst kenden paars-wit pech toen Boussoufa’s perfect gekrulde vrije trap op de lat uiteenspatte. Even later was een kopbal van Jelle Van Damme hetzelfde lot beschoren. Ik blijf me maar de vraag stellen wat er had kunnen gebeuren had één van deze ballen tegen de netten gegaan.

Toch moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat Anderlecht over het algemeen niet genoeg kansen kon creëren. Geen eigenlijk.

Biglia, alweer de enige man op Europees niveau in paars-wit tenue, probeerde tevergeefs het team aan te jagen, terwijl de klok verder tikte in het nadeel van de Brusselaars. Op het uur werd Boussoufa, zowaar uitgefloten door het eigen publiek, door Vercauteren uit zijn lijden verlost. Een pijnlijk moment voor de lichtvoetige balspeler, al was de keuze voor Théréau als laatste reddingsboei logisch. De Fransman kon evenmin een mirakel verzinnen. Niet dat je hem veel kwalijk kon nemen, er kwamen nauwelijks bruikbare ballen.

Het samenspel van Anderlecht bleef steeds meer van ideeën gespeend, de Turken controleerden simpel. Uiteindelijk deed Alex bij de zoveelste counter het licht uit. De ontgoocheling was heel groot in het Astridpark, waar de supporters op het eind nog een brandje stookten.


Rellen in L3

top_524955
Zwaar ontgoocheld ben ik net thuis van een avondje voetbal. Hoewel ik zeer ontgoocheld ben in het geleverde spel, ben ik nog het meest ontgoocheld in onze politiemacht. Na jarenlang in OQ gestaan te hebben, ben ik dit jaar naar de L3 verhuisd. Wil dat nu net het vak zijn waar vanavond rellen uitbraken tussen Turkse en Belgische supporters.
Zonder dat ik deze rellen wil goed praten en ik me besef dat heel wat supporters zich ernstig hebben misdragen, stel ik me grote vragen bij het optreden van de Belgische politiemacht. Deze rellen kon je immers van mijlenver zien aankomen, daar moest je zelfs geen genie voor zijn. Toch is het opmerkelijk dat de politie pas 5' na het uitbreken van de rellen present tekende. Tot dan schoven ze hun verantwoordelijkheid helemaal af naar de 'arme' stewards die probeerde te redden wat er te redden viel. Bovendien concentreerde de politie zich uitsluitend op de autochtone Belgische supporters. Charge na charge. De politie bleef evenwel blind voor de tergende provocaties van Turkse kant. Sinds het begin van de macth mochten deze zich alles permitteren. Van provocerende gebaren tot bengaalse vuren. Op een gegeven moment dansten er een aantal Turken zelfs op de hekken, sommigen zelfs over de hekken in de neutrale zone. Zelfs dan lieten de stewards en de politie begaan. Op hetzelfde moment grepen de stewards in L3 wel in tegen een aantal Anderleht-fans: enkelen hadden het immers aangedurfd een pintje mee te brengen in het stadion. Net op datzelfde moment kreeg ik een steen (gelukkig met "maar" een diameter van 4cm) tegen de borst. 20 cm hoger en ik had dit verslag waarschijnlijk niet meer kunnen schrijven. Gebeurde er een charge langs Turkse kant? Neen, daar moesten de 'arme' stewards hand in hand een scheidingslijn proberen te maken. De politie chargeerde evenwel vrolijk verder langs Belgische kant. En de Turken? Zij deden hun zin...

Twee maten en gewichten? Absoluut! Valt dit gedrag echter goed te keuren? Verre van!

23:39 Gepost door Lie in Nabeschouwing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fenerbahce, champions league |  Facebook |

Anderlecht heeft eigen statistieken mee, maar de Uefa-statistieken tegen!

Volgens de officiële UEFA-statistieken heeft Anderlecht vandaag minder kans dan Fenerbahçe om zich te plaatsen voor de Champions League. Daarentegen staat wel dat Anderlecht zijn eigen verleden mee heeft: sinds 1991 speelde RSCA acht keer voorrondes en haalde het zeven keer de CL.

In het verleden konden 39,8% van de ploegen die de heenmatch met 1-0 verloren, dit in eigen huis goedmaken. In 6,3% van de gevallen kwam het tot strafschoppen. Dit opgeteld geeft de thuisclub, in dit geval dus Anderlecht, 43% kans dus om door te stoten.

Positief is dan weer dat Anderlecht in zijn geschiedenis nog maar één keer sneuvelde in de voorrondes van de Champions League. In 1995 verloor het team van Herbert Neumann van het Hongaarse Ferencvaros. De andere zeven keer (tegen PSV, Sparta Praag, Porto, Halmstadt, Krakau, Benfica en Slavia Praag) werd er gewonnen.

En om met een positieve noot af te sluiten: tegen Benfica verloor Anderlecht ook de heenmatch met 1-0 en won het twee weken later thuis met 3-0!

 

Nu weg naar Brussel en het C.V.D.S. Come on sporting!

18:18 Gepost door Lie in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: champions league, fenerbahce |  Facebook |

Tchité staat in de belangstelling van Feyenoord

feyenoordVolgens enkele Nederlandse voetbalsites zou Mémé Tchité in de belangstelling staan van eredivisieclub Feyenoord. De Rotterdamse trainer, Bert Van Marwijk, zou er graag nog een vlot scorende spits bij hebben en daarom zou hij samen met zijn assistent Dick Voorn vanavond naar Brussel afzakken.

18:10 Gepost door Lie in Transfernieuws | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tchite, feyenoord |  Facebook |

Zitka neemt geen genoegen met troostprijs van de UEFA-cup

ZitkaAnderlecht-doelman Daniel Zitka beseft dat zijn ploeg maar beter kan winnen vanavond. Hij neemt geen genoegen met de troostprijs van de UEFA-cup

De doelman liet weten dat dit misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen is. "Misschien komen er in de terugronde van de competitie nog wel belangrijke matchen, maar dit is toch anders", aldus de goalie.

"De UEFA-beker is misschien een mooi alternatief, maar daar ben ik niet voor te vinden. De Champions League is zoveel mooier. We mogen geen genoegen nemen met een ticket in de UEFA-beker."

18:04 Gepost door Lie in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fenerbahce, champions league |  Facebook |

Boussoufa (wellicht) speelklaar

AlechtFener04
Mbark Boussoufa krijgt zijn kans om zijn criticasters de mond te snoeren. De lichtvoetige Marokkaan trainde gisteren individueel en lichtjes met de bal. Hoewel hij nog lichte hinder ondervindt van een bloeduitstorting ter hoogte van de enkel, raakt hij zo goed als zeker speelklaar voor vanavond.

 

Op die manier kan hij de criticasters van antwoord bieden die hem te licht achtten voor de wedstrijden in de Champions League. Vercauteren voegt vandaag trouwens nog één naam toe aan zijn selectie. De coach kiest tussen Vadis, Triguinho en Serhat Akin of een jongere. Akin lijkt het minst kans te maken. De Turk is fit, maar kampt met een conditionele achterstand.

Champions League of Uefa Cup? 11,2 miljoen euro verschil!

Het financiële belang van deelname aan de Champions League kan nauwelijks worden onderschat. Ondanks een vierde plaats in groep H vorig seizoen - na AC Milan, Lille en AEK Athene - kreeg paars-wit van de UEFA toch nog 11,412 miljoen euro bruto voor zijn deelname op de clubrekening gestort. De inkomsten van de recettes voor de drie thuiswedstrijden zijn daar niet bijgeteld.

 

Die 11,4 miljoen euro is het op één na hoogste bedrag dat Anderlecht ooit in de Champions League verdiende. In 2000-01, toen de Brusselse club onder Aimé Anthuenis de tweede ronde bereikte, streek het 14,051 miljoen euro op. Even ter vergelijking: Club Brugge streek, met vergelijkbare resultaten als Anderlecht, in de UEFA Cup slechts 210.000 euro op. De uiteindelijke Uefa-Cup winaar Sevilla, strandde uiteindelijk op 6,2 miljoen euro.

De toptien vorig seizoen:
1. AC Milan                 39,6 miljoen euro
2. Chelsea                    34,7 miljoen euro
3. Liverpool                 32,2 miljoen euro
4. PSV                        31,6 miljoen euro
5. Manchester 31,5 miljoen euro
6. AS Roma                 31 miljoen euro
7. Inter Milaan             29,6 miljoen euro
8. Bayern                     28,7 miljoen euro
9. Barcelona                22,7 miljoen euro
10. Lyon                      22,6 miljoen euro

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zenuwen voor de wedstrijd hoog gespannen staan bij het Brusselse én het Turkse clubbestuur. Niet zo lang geleden was deelname aan de Champions League zelfs een kwestie van leven of dood voor paars-wit. De voorbije dagen werd daar eigenaardig genoeg iets lichter over heen gestapt. Een manier om de druk van de ketel te halen?

 

Ook de spelers zullen niet slecht boeren bij een kwalificatie voor de Champions League. Net als de voorbije jaren bedraagt de premie voor kwalificatie immers 37.500 euro (bruto) per speler die op het wedstrijdblad staat. De topcontracten - Hassan, Boussoufa, Polak - krijgen wellicht meer. Ter info: voor 37.500 euro kan je je een Audi A6 (34.360 euro), BMW Z4 (30.850 euro), Mercedes Klasse E (37.800 euro) en Jaguar X-Type (31.800 euro) aanschaffen.

08:51 Gepost door Lie in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fenerbahce, champions league |  Facebook |