10-10-07

Vandereycken maakt geen woorden vuil aan Deschacht

Olivier Deschacht haalde als één van de redenen voor zijn agressief gedrag tegen Roeselare aan dat hij gefrustreerd is dat hij niet voor de nationale ploeg werd geselecteerd. De Anderlecht-verdediger haalt bij zijn club een constant niveau, maar wordt door de bondscoach even consequent over het hoofd gezien. Nu al meer dan anderhalf jaar lang.

 

Het Nieuwsblad voelde de bondscoach aan de tand.  “Zoals ik al verschillende malen aangaf, praat ik niet over spelers die niet geselecteerd worden. Als ik moet zeggen waarom een speler er niet bij is, moet ik negatieve zaken aanhalen en dat doe ik liever niet. Ik hou het liever positief. Dat zal ik dus ook niet over die speler zeggen. Tenzij hij mij ooit zover krijgt dat ik het wel in publiek moét zeggen.'

20:40 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: olivier deschacht |  Facebook |

Tihinen: "Jammer niet tegen Anderlecht"

hannu
Zaterdag spelen de Rode Duivels tegen Finland, waar Hannu Tihinen een vaste waarde is achterin. De ideale gelegenheid om eens te polsen hoe het nu gaat met de stoere viking die tussen 2002 en 2006 de Anderlecht-defensie leidde.

In een gesprek met RSCA.be toont Tihinen zich zeer gelukkig in Zürich, waar hij nu speelt. "Het is een mooie stad. Voor ik vertrok, had ik mijn twijfels over de levensstijl. Ik dacht dat Zürich vooral een werkstad was, maar uiteindelijk heb ik ontdekt dat het er heel leuk leven is. Mijn hele familie voelt zich goed in Zürich en mijn kinderen amuseren zich daar." Ook sportief loopt het naar wens, vorig jaar won de club de landstitel. Tihinen speelde 32 wedstrijden en scoorde daarin vier doelpunten. "Op professioneel vlak is FC Zürich een goeie club, het enige dat ik jammer vind, is dat Sporting niet in ons kampioenschap speelt. Anders zou alles fantastisch zijn."

De Fin geeft wel toe dat hij ons land mist, vooral zijn Belgische vrienden. Op de vraag of hij nog contact heeft met spelers waarmee hij bij Anderlecht samenspeelde, antwoordt hij positief: "Ja, hoor. Ik stuur nog regelmatig sms'jes naar Roland Juhasz, Mbo Mpenza, Nicolas Frutos, Olivier Deschacht en coach Franky Vercauteren."

De resultaten van zijn ex-club volgt hij ook nog op de voet. Dat Anderlecht zich kon plaatsen voor de poules van de UEFA Cup, maakte hem nog steeds blij. "Vooral ook dat Serhat Akin opnieuw scoort want hij heeft moeilijke momenten doorgemaakt de laatste maanden. Hij raakt duidelijk opnieuw in vorm." Ook Tihinen en FC Zürich zitten nog in deze competitie, de Fin hoopte er dan ook heimelijk op om naar Brussel te mogen komen spelen. "Jammer genoeg besliste de loting er anders over. Misschien ontmoeten we elkaar wel in de volgende ronde."

20:37 Gepost door Lie in UEFA Cup | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hannu tihinen |  Facebook |

Frutos: "Ik speelde zes maanden op één been"

Frutos
Na maanden blessureleed is Nicolas Frutos weer terug op de velden. "Het voelt héél goed weer te kunnen spelen." Vorig seizoen speelde hij naar eigen zeggen een half jaar geblesseerd: "Ik zette mijn toekomst op het spel voor Anderlecht."

"Ik sukkelde al met die blessure sinds december 2006. Door te blijven spelen heb ik het erger gemaakt. Een half jaar speelde ik op één been. Ik zette mijn toekomst op het spel voor Anderlecht. Dat ik heel blessuregevoelig ben? Ik ben een normale mens, met één uitzondering: ik ben groot en heb daardoor andere spieren dan iemand met een normale gestalte. Ik moet dus opletten", zo zegt Frutos in HLN en Le Soir.

Het zwakke presteren van de voorbije maanden werd door vele toegeschreven aan de afwezigheid van de grote en sterke spits. "We moeten de waarheid durven toe te geven: we zitten ver onder ons beste niveau. Dat is triest, omdat we vorig seizoen eindigden met goed voetbal en de titel. De trainer krijgt veel kritiek, maar je hebt dezelfde spelers en hetzelfde systeem als vorig jaar. Spelers en trainer zijn als een koppel: als er problemen zijn, dan komt dat van de twee kanten." Toch gelooft hij er nog in dat alles weer in orde komt en Anderlecht tot het einde zal meestrijden voor de titel. "De voorbije twee jaar hadden we ook een moeilijk moment. Maar we hebben tijdens de winterstage kunnen bijschaven en werden zo twee keer kampioen."

Frutos maakt ook een opvallend voornemen: hij zal niet meer tegen de scheidsrechters praten, of toch alleszins veel minder. "De ref heeft het ook niet makkelijk. Ik spreek vaak tegen de arbiters, ja. Maar ik zeg hen geen verkeerde dingen, ik vraag alleen om uitleg. In Roeselare kreeg ik na al dat blessureleed meteen een trap. Dan spreek ik de ref aan, al was ik misschien te nerveus. Maar ik ga stoppen met tegen de refs te praten."

Tot slot heeft hij het nog even over z'n toekomst. Hij heeft al meermaals aangegeven zich heel goed te voelen in België en dat herhaald hij ook nu weer. "Ik zie mezelf hier volgende zomer niet vertrekken. De club is correct met mij en ik ben hier graag. Waarom weggaan?"

20:34 Gepost door Lie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nicolas frutos |  Facebook |

09-10-07

Van Holsbeeck en Mommens in de clinch

In Studio 1 op de Franstalige zender RFBF gaf manager Herman Van Holsbeeck meer uitleg over het vertrek van Raymond Mommens. “Toen hij bij ons begon heb ik hem gezegd dat hij me moest bellen als hij een probleem had."

“Maar al die tijd liet hij niets van zich horen. Dan moet hij achteraf niet klagen dat hij helemaal voor niets tien uur op de trein zat om vruchteloos een speler te gaan scouten. Toen de transfer met Sterchele afsprong, vroegen we hem wie we moesten nemen: Sterchele of Théréau. Beiden kostten 2,5 miljoen euro. Hij kon ons het antwoord niet geven. Mommens had niet het karakter om voor Anderlecht te werken”, aldus Van Holsbeek in Studio 1.

Raymond Mommens zelf gaat op Sporza in de tegenaanvalen weerlegt de kritiek van Van Holsbeeck: "Niemand wil de beslissing opeisen over Théréau. Ik zei: als ze beiden 100 procent zijn, dan moet je Théréau nemen. Je moet juist wél karakter hebben om Anderlecht al na twee maanden te verlaten.”

Reactie's na de loting voor de poules van de UEFA Cup

UEFA%20Cup%20logo
Sporting Anderlecht kent sinds vandaag zijn tegenstanders in de groepsfase van de UEFA Cup. Paars-Wit lijkt met Tottenham, Getafe, H. Tel-Aviv en Aalborg een haalbare groep geloot te hebben, maar trainer Franky Vercauteren waarschuwt op rsca.be voor overdreven enthousiasme. "Het klopt dat we niet mogen klagen, we konden zwaardere kleppers hebben geloot", weet ook Vercauteren, "maar we moeten toch op onze hoede zijn en geen voorbarige conclusies trekken. We hebben zeker een kans en de ambitie is er, maar de vorm en het geluk van de dag zullen ook belangrijk zijn. Wat nu al duidelijk is, is dat de verwachtingen heel hoog zullen liggen. Iedereen verwacht ons bij de eerste drie en we moeten daar natuurlijk ook naar streven, maar daarnaast is het ook belangrijk om bescheiden te blijven", weet Vercauteren. "Ook voor het Belgisch voetbal in het algemeen moeten we hopen dat we kunnen overwinteren in Europa." Mogelijk zullen die extra Europese matchen Anderlecht punten kosten in de competitie. "We spelen nu vier extra topmatchen, het spreekt voor zich dat dat ons frisheid zal kosten. Er bestaan geen mirakels in voetbal. Mentaal opladen is één ding, maar van blessures en een gebrek aan frisheid ben je nooit op tijd hersteld voor de volgende competitiematch."

 

Mbark Boussoufa was tevreden na de loting. "Ik denk dat we niet mogen klagen", aldus de Marokkaanse international. "Het is een goeie loting. En het is natuurlijk ook een goede zaak dat de eerste drie van elke groep zich plaatsen." Anderlecht speelt thuis tegen Tel-Aviv en Tottenham. "Schrik heb ik niet, nooit", glimlacht de middenvelder. "Al had ik het liefst tegen de twee grootste ploegen, Tottenham en Getafe, voor eigen publiek gespeeld."

 

Daniel Zitka had dan weer liever Aalborg en Tel-Aviv thuis ontvangen. "In feite maakte het voor mij niet veel uit tegen welke ploegen we werden uitgeloot", aldus de doelman van Sporting. "Het enige dat telt is dat we matchen winnen zodat we bij de eerste drie eindigen en kunnen overwinteren in Europa."

 

Ook Nicolas Pareja had geen echte voorkeur wat de tegenstanders berteft. "De ploegen zijn niet belangrijk, ze spelen Uefa Cup dus ze zijn goed. Wij moeten er alleen voor zorgen dat we matchen winnen", wist de Argentijnse verdediger van Paars-Wit. "Voor de club is het heel belangrijk dat we Europees voetbal kunnen spelen, zo leren de spelers omgaan met Europees niveau en op die manier kunnen we Anderlecht groter maken."

 

Jelle Van Damme, de linkerflankspeler van de landskampioen, was dinsdag met de Rode Duivels actief op de trainingsvelden in Tubeke. Hij toonde zich alvast tevreden met de loting. “Dit is een mooie groep, een mix van verschillende speelstijlen, waarin we zeker iets moeten kunnen doen”, stelde hij. “Ik ben blij dat we met Tottenham een Engelse ploeg geloot hebben', vond Van Damme. “Dat we met Tottenham en Getafe twee ploegen uit heel sterke competities geloot hebben? Op dit niveau zitten die er sowieso tussen. In voetbal blijft alles mogelijk, we moeten in onze eigen kansen geloven. In deze groep zie ik zeker mogelijkheden voor Anderlecht”, stelde Van Damme. Of de Uefa Cup de Brusselse club, momenteel slechts zesde in de stand, krachten gaat kosten in de Belgische competitie? 'Dat zien we wel, dat wordt afwachten', verklaarde de Rode Duivel.

 

De Nederlander Martin Jol, coach van Tottenham, toonde zich best tevreden met de loting. '”k ben vrij tevreden”, verklaarde Jol op de clubwebsite van Tottenham. “Je kan het alleen nog maar op papier bekijken, maar we hadden het erger kunnen treffen”, stelde de coach van de Spurs. “Het uitduel op Anderlecht wordt een zware dobber, maar het is onze laatste wedstrijd in de poule en hopelijk hebben we de klus dan al geklaard. Anderlecht heeft net zoals wij fanatieke supporters. Het zou een mooie avond kunnen worden, zeker gezien de Europese geschiedenis van beide clubs”, zei de coach van de Spurs, die momenteel pas 17de staan in de Engelse competitie met 7 punten uit 9 wedstrijden. Anderlecht neemt het op donderdag zes december in het Constant Van den Stock-stadion op tegen de Engelse club.

Gunstige loting opent perspectieven voor de UEFA Cup

CUPUEFADRAW091007
Anderlecht komt in de groepsfase van de Uefa Cup voetbal uit in groep G tegen het Engelse Tottenham, het Spaanse Getafe, het Israelische Hapoel Tel-Aviv en het Deense Aalborg.

Tottenham, momenteel pas 17de in de Engelse competitie met 7 punten uit 9 wedstrijden, schakelde in de eerste ronde van de Uefa Cup het Cyriotische Anarthosis Famagusta uit (heen: 6-1, terug: 1-1). De club won al drie Europese bekers: de Beker der Bekerwinnaars in 1963 en de Uefa Cup in 1972 en 1984. In de finale van die Uefa Cup in 1984 versloeg het trouwens... Anderlecht. Zowel de heen- als de terugwedstrijd eindigden op 1-1, maar de Engelsen wonnen de strafschoppen met 4-3.

Vorig jaar werd Tottenham in de kwartfinales van de Uefa Cup uitgeschakeld door het Spaanse Sevilla. In de groepsfase was het toen ingedeeld bij onder meer Club Brugge. De West-Vlamingen verloren met 3-1 op het veld van de Spurs.

Getafe plaatste zich voor de groepsfase van de Uefa Cup door het Nederlandse Twente uit te schakelen, via 1-0 winst in de heenwedstrijd en 3-2 verlies in de terugwedstrijd. In de eigen competitie staat Getafe, getraind door de Deen Michael Laudrup, 19e en voorlaatste, met 2 punten uit 7 wedstrijden. Het is de eerste keer dat het team in Europa uitkomt. Het werd pas opgericht in 1983, en speelt nog maar twee seizoenen in de Spaanse eerste klasse. Afgelopen seizoen bereikte Getafe de finale van de Spaanse Beker, waarin het verloor van FC Sevilla.

Hapoel Tel-Aviv begon de Uefa Cup in de tweede voorronde. Nadat het daarin het Bosnische NK Siroki Brijeg had uitgeschakeld met twee keer 3-0 winst, speelde het zich in de eerste ronde voorbij het Zweedse AIK Solna (heen: 0-0, terug: 0-1). In de Israëlische competitie bezet Tel-Aviv met 3 punten uit 5 wedstrijden voorlopig de 10e plaats.

Het Deense Aalborg zorgde in de eerste ronde van de Uefa Cup voor een stunt door het Italiaanse Sampdoria Genua uit te schakelen. De Denen speelden in de heenwedstrijd 2-2 gelijk bij Genua, en hielden in de terugwedstrijd in eigen huis de 0-0 op het bord. In de tweede voorronde had Aalborg al het Finse HJK Helsinki verslagen (heen: 2-1 verlies; terug: 3-0 winst). De Denen mochten naar die tweede voorronde via de Intertoto Cup, waar het in de derde ronde AA Gent had uitgeschakeld (heen: 1-1; terug: 2-1).

De groepsfase van de Uefa Cup begint op 25 oktober en eindigt op 20 december. Elk team speelt vier wedstrijden (twee thuis en twee uit). De eerste drie van elke groep plaatsen zich voor de 1/16e finales van de Uefa Cup, net als de derdes van de acht groepen in de Champions League.

Olivier Deschacht is de heise beu en last een persstop in

oli
Vice-kapitein Olivier Deschacht is de heisa rond zijn persoontje meer dan beu. De blonde linksachter haalde na de wedstrijd tegen Roeselare de voorpagina’s van de sportkranten omdat hij na het laatste fluitsignaal zou gespuwd hebben naar Fredrik Vanderbiest. Deschacht hoopt met een persoonlijke persstop, tot 1 januari 2008, de rust te doen terugkeren.

 

In Het Nieuwsblad raakte vandaag trouwens bekend aan een West-Vlaamse politieman de zaak Deschcht niet zal laten rusten. Een agent in burger stelde immers een proces-verbaal op tegen de Anderlecht-speler.

 

"Na de match kwam een agent naar me toe", vertelt Vanderbiest in Het Nieuwsblad. "Hij zei dat hij alles had gezien en Deschacht wilde beboeten. Maandagmorgen bezocht hij me weer op de training. Ik zei hem dat het niet duidelijk was of Deschacht naar mij of naar El Araichi had gespuwd en dat hij de zaak beter kon laten vallen. Maar de agent stuurt toch een verslag op", aldus Vanderbiest.

 

Voor hij zijn persstop afkondigde deed Deschacht nog wel zijn zegje tegen Het Laatste Nieuws en lichtte hij toe waarom zijn potje overkookte. "Ik was gefrustreerd, omdat het niet draaide en omdat ik weer niet bij de Rode Duivels zit", zegt hij. "Die twee dingen zaten in mijn achterhoofd en alles samen was het te veel. Die niet-selectie zit inderdaad diep. Ik heb de bondscoach niets misdaan, hij heeft geen enkele reden om mij niet te selecteren." Een mogelijk politierapport baart Deschacht geen zorgen. "Ze hebben niets in handen. Ik zou ook dingen kunnen aankaarten, maar ik zou dit incident willen sluiten."

 

De voetbalbond kan Olivier Deschacht op basis van de voetbalwet echter wel schorsen. "Het is nog maar één keer gebeurd dat we een pv ontvingen van een incident tussen voetballers en in die zaak hebben we niemand vervolgd", zegt het hoofd van de Voetbalcel. "Maar we hebben afgesproken dat we zo'n pv naar de bond kunnen sturen en dan moet de KBVB maar optreden."

 

Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck was niet opgezet met het gedrag van zijn spelers in de match tegen Roeselare. "Het gedrag van sommigen had niets met voetbal te maken. Zo'n agressief gedrag is niet goed, zeker niet als het gebruikt wordt om matchen te winnen", zegt hij in Het Nieuwsblad.