04-10-07

Doen we het of doen we het niet?

Nog drie kwartier aftellen. Dan trappen Rapid Wien en R.S.C. Anderlecht hun match van het jaar af. Rapid kan voor het eerst in de geschiedenis de poulefase van de UEFA cup bereiken, Anderlecht kan zijn seizoen eindelijk op gang trekken.

 Anderlecht heeft een rijke Europese geschiedenis en speelde twee finales in de UEFA Cup. In 1983 werd gewonnen, in 1984 verloren. 23 jaar verder zitten we in een situatie dat de Belgische recordkampioen tegen Rapid Wien met zijn budget van 11 miljoen euro, tegenover 40 miljoen voor Anderlecht, na de heenwedstrijd (1-1) zelfs geen favoriet meer is om de eerste ronde van de beker van de armen te overleven. Voor het seizoen was een Europese overwintering nog het hoofddoel.

De twijfel in het paars-witte kamp is echter groot en niet eens misplaatst. Anderlecht kon al meer dan een maand niet winnen. De laatste zege dateert van 2 september, dankzij een lucky goal van Jelle Van Damme in de slotfase van de wedstrijd in Moeskroen (1-2). Sindsdien passeerden Zulte Waregem (2- 2), Rapid Wien (1-1), RC Genk (1-1) en Charleroi (0-1). Na de uitglijders van de voorbije weken zijn de spelers, die een heuse persboycot instelden, het bestuur en hun achterban een stevige repliek verschuldigd. De sportieve barometer staat niet op zonnig. Maar zoals dat met het weer in België gaat, kan vanavond in 90 minuten veel veranderen.  Rapid Wien stuntelt immers ook in de eigen competitie.

Frank Vercauteren weet dat zijn positie onvermijdelijk weer in vraag zal worden gesteld als het in het volgepakte Hanappi-stadion fout gaat. De Anderlecht-trainer is alvast voorbereid.  “Tot hiertoe hebben mijn spelers altijd goed gereageerd op moeilijke situaties zoals deze”, aldus Vercauteren, die een counterend Rapid verwacht. “Wat iedereen ook zegt, tegen RC Genk en Charleroi was het niet zo slecht. Het is alleen in de afwerking dat het bij ons niet goed loopt. Ik heb een goed gevoel en de spelers geloven er ook in. We zitten niet vol twijfels zoals sommigen willen doen geloven.” Dat officieel 800 en officieus 3000 paars-witte supporters de trip naar Wenen hebben gemaakt, zal de spelers alvast een hart onder de riem steken.

Het mag niet verbazen dat Anderlecht is mentaal zwaar gehavend uit de voorbije weken gekomen. Daarom wordt Frutos, met amper een groepstraining in de benen, al uit de ziekenboeg gehaald. Volgens Vercauteren kan De Reiger al 30 minuten spelen, misschien zelf 45 of meer.  De dokters hebben de grote Argentijn alvast fit verklaard. Risico is wel dat Frutos na de wedstrijd een reactie zou krijgen. Dat een aangepast trainingsschema dit zomaar kan oplossen is misschien wat te simplistisch.

Ik hoop in elk geval dat vanavond de match van de ommekeer wordt. Een Europees klapstuk, zoals in de mooiere tijden. Ook het Belgisch voetbal schreeuwt erom. Als Standard er zoals verwacht vanavond uitvliegt, krijgt ons land met ook nog een uitschakeling van Anderlecht op de UEFA ranking stevige klappen waardoor het tweede CL-ticket in 2009 serieus in gevaar komt. De vierde uit de Oostenrijkse competitie van vorig seizoen moet toch nog binnen het bereik van onze landskampioen liggen?


De commentaren zijn gesloten.