30-09-07

R.S.C. Anderlecht - S.C. Charleroi: het wedstrijdverslag

Anderlecht lijdt zijn eerste nederlaag


legaer cha

De afgelopen dagen waren razenddruk voor me. Nu mijn nieuwbouw bijna af is, moeten heel wat laatste details worden afgewerkt. Daardoor vond ik niet de tijd om wat nieuws te posten. Vooraf leek een avondje Anderlecht dan ook dé ideale ontspanning te worden. Draaide dat even anders uit. Zelden ben ik zo ziek na een wedstrijd van paars-wit. Na de eerste seizoensnederlaag tegen Charleroi is het officieel crisis in het Astridpark. Donderdagavond zal ik de cruciale Europese match tegen Wien met de billen dichtgeknepen volgen.  

  

Nochtans verdiende Anderlecht de eerste thuisnederlaag in precies een jaar niet, want Charleroi kreeg welgeteld één bal tussen de doelpalen. Efficiëntie heet dat dan. Het zielloze voetbal van Sporting was echter ook geen overwinning waard. Het laatste kwart van de partij was ronduit zorgwekkend. De lange ballen vlogen heen en weer. Het leek wel een partij “sturm und drang” die de Mannschaft of godbetert Club Brugge typeert. De persstop heeft de problemen dan ook geenszins opgelost, integendeel: het paars-witte huishouden vertoont steeds meer barsten.

Frank Vercauteren schonk de ploeg van vorige week op Genk het vertrouwen. Boussoufa en Wasilewski , die terugkeerden uit schorsing, kregen daardoor een plaatsje op de bank. Het betekende dat paars-wit met een versterkt middenveld de mat betrad en zelfs in een thuiswedstrijd met maar één echte spits  aan de wedstrijd begon.

Sporting kon de prestatie van vorige week echter geen een verlengstuk geven. De thuisploeg voetbalde te traag en kon Charleroi niet in moeilijkheden brengen. Het eerste doelgevaar kwam er pas net voor het halfuur en omdat Sbai uitgleed bij een verre bal van Van Damme. Hassan haalde er slechts een hoekschop uit. Even later scoorde Polak na een lange bal van Serhat, maar het doelpunt werd afgevlagd omdat Legear - die de bal met het hoofd leek te verlengen - buitenspel stond. Een afstandsschot van Deschacht veranderde via de hakken van Serhat nog van richting, maar de bal rolde millimeters naast het doel in doeltrap. Charleroi bleef bijgevolg vrij gemakkelijk overeind, maar bakte er aanvallend helemaal niets van. Toch trokken de bezoekers met een doelpunt voorsprong naar de kleedkamer. Pareja speelde in de toegevoegde tijd te kort terug op Zitka, die door zijn doelgebied doolde. Orlando zag van op het verlengde van de doellijn Smolders staan en die schoot beheerst binnen.

Anderlecht moest na de rust dan ook gaan aanvallen, maar de bal wilde maar niet rollen. Verder dan een paar schotjes van Legear, waar Laquait geen problemen mee had, kwam de thuisploeg niet. Een voorzet van de jonge vleugelspeler werd door Serhat met het achterhoofd over het doel gekopt. De Karolingers maakten het de landskampioen niet gemakkelijk. Ze klonterden steeds massaler voor het eigen doel samen en loerden op het moment dat er nog eens ruimte zou vallen om te counteren. Desondanks wist Polak Serhat af te zonderen. De Turk omspeelde doelman Laquait, maar gaf Kéré de gelegenheid om terug te keren. Na (té) lang wachten greep Vercauteren een kwartier voor tijd dan toch in. Boussoufa kreeg nog iets meer dan een kwartier om de situatie te proberen recht te zetten. De klok tikte echter in het voordeel van de Zebra's. Anderlecht werd verplicht om steeds meer risico's te nemen. Zitka moest plat toen een poging van de ingevallen N'Dri op het scheenbeen van Pareja afweek.

De thuisploeg leek steeds meer te berusten in de eerste nederlaag van het seizoen. Ook het publiek maakte een moedeloze indruk en dat Vercauteren Juhasz moest inbrengen als spits toonde aan hoe erg het met paars-wit is gesteld. Het wordt uitkijken hoe Vercauteren en/of het bestuur van Anderlecht op deze nieuwe opdoffer reageren.

De commentaren zijn gesloten.