20-09-07

R.S.C. Anderlecht - Rapid Wien: wedstrijdverslag

akin
Anderlecht telt Europees niet meer mee. Na de verdiende uitschakeling voor de Champions League, zit het nu ook in de problemen in de UEFA Cup. Wie niet kan winnen van een niet zo sterk Rapid Wien moet vrezen voor zijn overwinteringskansen in de Eurpoese Mickey Mouse competitie.  Het sterke wederoptreden van Serhat Akin, de verloren zoon, was het enige lichtpuntje van de avond. Over twee weken wacht paars-wit een aartsmoeilijke avond in het Weense Gerhard-Hanappi Stadion.

Het was even wennen vanavond. Na vier jaar Champions League in een uitverkocht Constant Vanden Stock stadion, draafde paars-wit het veld op onder het oog van “slechts” 15.000 supporters. Tijdens het traditionele handje schudden voor de match weergalmde er geen Champions League hymne door de speakers. Qua beleving leek het wel of er vanavond een voorbereidingswedstrijd op het programma stond, traag tempo incluis.

 

De avond begon nochtans goed voor de Belgische landskampioen. Na amper 10 minuten zette Serhat Akin meteen de 1-0 op het bord. Luttele minuten voordien had Hofmann Anderlecht al een eertse kaar gewaarschuwd. Hij wandelde door de paarswitte defensie. Zitka kwam evenwel gepast tussen op zijn voorzet. De eerste helft lag meteen in zijn plooi. Anderlecht domineerde vanaf het doelpunt steriel. Enkel Mpenza (kopbal over) en Hassan (schot naast) dreigden voor Anderlecht. Rapid Wien loerde op de counter. Slechts één keer slaagde het er bijna in om Zitka te grazen te nemen. Na balverlies van Lucas Biglia glipte Bilic door de defensie. Zijn grondscherend schot spatte uiteen op de paal. Anderlecht was een eerste keer gewaarschuwd.

Na de kampwisseling schoot Anderlecht snediger uit de startblokken. Hassan teisterde tot tweemaal toe al meteen de vuisten van de Oostenrijkse doelman Payer. De Egyptenaar dirigeerde en lanceerde elke Anderlecht-aanval. Grote doelkansen kwamen daar echter niet uit voort. Het waren daarentegen de bezoekers die net in deze betere periode van paars-wit dat Rapid Wien enkele kansen bijeen voetbalden. Eerst stuitte een bedrijvige Bilic op Zitka. Even later verslikte Van Damme zich in de bal en mocht Tonhofer gevaarlijk voorzetten. Wasilewski kon Bilic het binnentikken nog net beletten. Anderlecht begon te bibberen en kroop te ver terug. Het Belgische spelpeil dook steil naar beneden. Anderlecht ontsnapte nog een derde maal toen Tokic een scherp aangesneden vrije trap millimeters naast kopte. Deze gemiste kans bleek echter uitstel van executie. Vijf minuten voor tijd zorgde Hofmann met een vrijschopdoelpunt voor een verdiende Weense treffer.

 

Weer kon Anderlecht in Europa niet winnen. Dat is nu al meer dan twee jaar geleden. Als Anderlechtfan doet het pijn om paars-wit zo traag en ongeïnspireerd te zien voetballen. Komt er zondag de kentering of steekt Racing Genk de dolk nog iets dieper in de wonde. Benieuwd of Frank Vercauteren nog weet van welk hout hij pijlen kan maken…

Commentaren

Schrijnend Het is inderdaad schrijnend, en tegen Genk zie ik ons ook niet winnen. Daarvoor zit er veel te weinig lijn in ons spel. Alleen een schokeffect kan het tij doen keren, denk ik: een complete verandering van tactiek, een grote kuis in de selectie... Of daarvoor een nieuwe trainer moet komen, is dan weer een andere discussie.

Gepost door: Bert | 21-09-07

De commentaren zijn gesloten.