15-09-07

R.S.C. Anderlecht - S.V. Zulte-Waregem: wedstrijdverslag

Jelavic kopt Anderlecht k.o.


zulte
Tegen Zulte Waregem leek Ahmed Hassan als een fiere farao zijn ploeg te doen verrijzen. Tot Jelavic genadeloos toesloeg met twee kopstoten. De Kroaat bezorgde Zulte Waregem een punt. Angsthaas Frank Vercauteren en Anderlecht bleven achter met een kater.


De ploegopstelling van Anderlecht blijft voor Frank Vercauteren een moeilijk puzzelwerk. Na de weinig inspirerende prestaties van de voorbije weken probeerde de Anderlecht-coach de puzzelstukjes alweer anders in elkaar te passen en het opvallendste stukje dat nu ontbrak was Jan Polak. De duurste transfer ooit van Anderlecht en de speler waar de landskampioen twee maanden lang op joeg, werd op de bank gehouden door Jelle Van Damme.

Het moet wel gezegd dat de Tsjech woensdag tijdens een interland een trap op de kuit had geïncasseerd, maar vrijdag was hij nog fit verklaard. Nog opvallend in de paars-witte puzzel was dat Mbo Mpenza in de spits de voorkeur kreeg op Théréau en achteraan hield Von Schlebrügge Juhasz uit de ploeg. Eerder liet Vercauteren zich nochtans ontvallen dat hij erg tevreden was over de trainingsarbeid van de Fransman. Boussoufa die na zijn matig seizoensbegin in Moeskroen een matchje op de strafbank moest uitzitten, werd opnieuw een kans gegund.

Het gepuzzel van Vercauteren leverde tegen Zulte Waregem niet meteen succes op. Dury liet zijn jongens niet het afbraakvoetbal spelen zoals hij dat tegen Gent deed, maar Essevee speelde wel goed georganiseerd. Het was dan ook een kwartier wachten op de eerste kans. Deschacht pikte een bal op en begon aan een rush door de verdediging. Het nieuwe lief van Miss België Annelien Coorevits besloot echter op De Vlieger.

De bezoekers kregen in aanvallend opzicht weinig klaar. Onder impuls van Hassan legde Anderlecht een wurgstrop rond de hals van Zulte Waregem en trok die steeds meer aan. Opvallend was dat Hassan alomtegenwoordig was en zijn ploegmaats overvloedig coachte. Of hij dat in het Engels deed of in het Arabisch was niet meteen duidelijk, maar het hielp wel. De Vlieger had een sterke reflex in huis op een poging van Boussoufa en reageerde attent op een verraderlijke voorzet van Wasilewski. Toen Hassan Boussoufa nog eens wegstuurde, lag de ex-Anderlechtkeeper weer in de weg.

De Anderlechtse defensie kon meestal rustig toekijken. Slechts één keer in de eerste helft werd de thuisverdediging uit zijn avondwandeling opgeschrikt. Verschuere bereikte Jelavic aan de eerste paal, maar Zitka pareerde met een superreflex. Naarmate de rust naderde verstikte Anderlecht Zulte Waregem nog meer en dat loonde. Hassan werd beloond voor zijn puike spel. Goor kopte een voorzet van Boussoufa door en al vallend besloot de Egyptenaar in de verste hoek. In de eerste vijf matchen werd in het Astridpark gedacht dat Hassan opgebaard lag in een piramide, maar gisteren verrees de farao.

Hassan ging op zijn elan door na de pauze. Buitenkant voet bediende hij Boussoufa, maar die miste zijn kopbal. Toen de kleine Marokkaan Mpenza op weg zette naar doel, ging De Vlieger goed in de voeten. Het tweede doelpunt viel echter pas toen Karel D'Haene Mbo Mpenza foutief moest stoppen in de grote rechthoek en ref Burie terecht naar de stip wees. Wie anders dan Hassan ging achter de bal staan. Het publiek kon niet anders dan haar lieveling bejubelen toen hij zich met zijn derde goal van het seizoen tot de nieuwe Anderlecht-topschutter kroonde.

Eindelijk dacht iedereen dat het echte Anderlecht was opgestaan, maar Sporting nekte zichzelf in het laatste kwartier. De eerste goede aanval van Zulte Waregem na de rust leverde meteen een treffer op. Jelavic kopte een voorzet van Reina voorbij een verbouwereerde Zitka.

Het doelpunt van de Kroaat gaf de bezoekers vertrouwen. Vercauteren begon te twijfelen en wilde meer zekerheid inbouwen. Hij ruilde de strijdlustige Van Damme in voor De Man. Blijkbaar had Vercauteren woensdag niet naar Kazachstan-België gekeken… Toen de ingevallen Roelandts mocht voorzetten knikte Jelavic de gelijkmaker tegen de touwen. Wat voor Anderlecht aanvankelijk een goede generale repetitie leek voor de Europese match van donderdag tegen Rapid Wien en de topper van volgende week tegen Genk werd in extremis nog een fameuze uppercut voor paars-wit.

Anderlecht werd niet de leider voor één dag, maar blijft ook na de topper Gent-Standard van vandaag een achtervolger.

De commentaren zijn gesloten.