31-08-07

Geen Champions League? Budget met 20% naar beneden!

Anderlecht is in Europa een grijze meeloper geworden. Zelfs geen subtopper meer, maar eerder een hapklare brok. Sportief loopt het voor geen meter, financieel brengt de uitschakeling voor de Champions League zware gevolgen met zich mee.

De jongste drie jaar zaten de resultaten van Anderlecht nochtans in stijgende lijn. Van nul punten in het seizoen 2004-2005 evolueerde Anderlechts puntentotaal naar vier in het seizoen 2006-2007. Nu staat paars-wit met lege handen. Dat komt, hoewel er voordien al verbazend veel rekening werd gehouden met een eliminatie door het Turkse Fenerbahçe, zwaar aan.

Het Nieuwsblad voelde Herman Van Holsbeeck aan de tand. “Het ergste is dat we er weinig kunnen tegen inbrengen. Fenerbahçe was de beste van de twee ploegen en gaat terecht naar de Champions League. Onze spelers hebben gedaan wat ze konden, maar het was niet genoeg. We hadden een ploeg gekocht om Europees te stunten. Het zal nu in de UEFA Cup moeten gebeuren.”

“We hebben vier jaar kunnen mee-eten uit die potten van de Champions League. Dat we dat niet meer kunnen, zal pijn doen. Ons budget moet al omlaag. We stelden een budget op met het geld van de Champions League en één met het geld van de UEFA Cup. Vorig jaar ging het budget spectaculair omhoog omdat we de sommen van de CL en de transfers van Kompany en Wilhelmsson hadden. Nu zullen we dat weer moeten aanpassen. Het verschil tussen CL en UEFA Cup is acht miljoen euro. Dan kan je zelf de rekening maken.” Dat betekent dat het budget van 40 naar 32 miljoen euro zakt. “Sportief zitten we echter beter op ons plaats in de UEFA Cup. Het is niet prettig om dat te zeggen, maar daar hebben we toch meer kans om verder te geraken.”

Zo’n evidentie is dat echter niet. Na de bleke prestatie van woensdag wordt veel in vraag gesteld. In de eerste plaats de aankopen van de voorbije maanden. De Braziliaan Triguinho zat woensdag niet eens in de selectie. Théréau en Polak kostten samen zes miljoen euro. Polak kon tot hiertoe nauwelijks tonen dat hij beter is dan eigen product Mark De Man. Over Théréau, toch al 24 jaar, begint men zich af te vragen of het werkelijk toeval was dat hij voor zijn komst naar Charleroi in 2006 in Frankrijk nooit op het niveau van eerste klasse speelde.

“Sorry, maar daar ga ik niet op antwoorden”, zegt Van Holsbeeck. “Ik geef rendez-vous in januari of juni. Die jongens moeten tijd krijgen, maar we spreken er intern wel over.”

Vorig jaar investeerde Anderlecht ook al zwaar. Boussoufa, Biglia en Frutos zijn dure vogels. Boussoufa stelde tot hiertoe in elk CL-duel teleur, net daar waar hij geacht wordt het verschil te maken. Frutos is bijna doorlopend geblesseerd. De Argentijnse spits is een kanjer, maar speelde tot hiertoe nooit meer dan de helft van de wedstrijden in één seizoen. Gelukkig is er nog Biglia, een dure vogel die het uitstekend doet.

“Biglia heeft bewezen dat hij dat niveau meer dan aankan”, bevestigt Van Holsbeeck graag. “Ik geef toe dat Boussoufa op internationaal niveau nog niet aan de verwachtingen voldeed, maar dat geldt niet alleen voor Mbark. We zullen ook hem intern evalueren. We dachten dat in deze kern genoeg potentieel zat om voor de vijfde opeenvolgende keer de Champions League te halen. Daar hebben we ons blijkbaar wat op miskeken. Hoewel spelers als Tchité en Hassan zeker beter kunnen dan wat ze woensdag lieten zien.”

De steun van het Anderlecht-bestuur voor trainer Frank Vercauteren blijft ondertussen groot. Een ontslag is niet aan de orde. Toch liet voorzitter Vanden Stock zich deze week iets vreemds ontvallen: “Het is niet zeker dat Vercauteren als hij geen trainer meer is technisch directeur wordt bij Anderlecht”, aldus Vanden Stock. Vercauteren heeft nochtans een contract waarin dat staat.

“Sta me toe daar niet over uit te weiden”, aldus Van Holsbeeck. “We sluiten de rangen en staan nog achter onze trainer. Hij heeft het niet makkelijk. In een groep die twee jaar op rij kampioen is geworden, heb je altijd een zekere berusting. Toch komt er niemand bij en alleen bij een gigantische aanbieding mag iemand weg. Ik hoop dat ze zich zondag tegen Moeskroen herpakken, anders zit de crisis bij de spelers wel heel diep.”

09:02 Gepost door Lie in Nabeschouwing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: champions league, fenerbahce |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.