29-08-07

Pijnlijk, maar correct verdict: geen Champions League voor Anderlecht

AlechtFenerverlies
Voor het eerst in vijf seizoenen ontbreekt Anderlecht in de Champions League. Paars-wit moet nu proberen om in de UEFA Cup alsnog iets van zijn Europese jaargang te maken, maar de kansloze missie van vanavond voorspelt weinig goeds.


Voorzitter Roger Vanden Stock verliet twee weken geleden nog als een onverbeterlijke optimist het hectische Istanbul. Na de nipte 1-0 nederlaag gaf hij zijn team veruit de beste kwalificatiekansen voor het kampioenenbal. Maar die hoop bleek vanavond bijzonder ijdel, want in het tweede deel van het beslissende voorrondeduel kon Anderlecht nauwelijks een vuist maken. De Turken gingen met de vingers in de neus door. Paars-wit kan via de UEFA Cup proberen om wat te doen aan de steeds dalende Europese coëfficiënt van ons kleine Belgenlandje, maar die boterham met gehakt is voor de Brusselaars niet meer dan een troostprijs. Veel liever had het, de macht van de gewoonte indachtig, verder geslurpt van de oesters en de champagne.

Het scenario dat ik vreesde werd daarenboven werkelijkheid. Na amper 3 minuten, scoorde Kezman na enig geharrewar de 0-1. Boussoufa, die alweer zeer matig presteerde, mocht zich deze goal persoonlijk aanrekenen. Terwijl iedereen dacht aan buitenspel, was hij immers op de doellijn blijven kamperen. Voor Fenerbahçe meteen op rozen en het kon counteren naar hartelust. Anderlecht kreeg het balbezit, de Turkse landskampioen creëerde de kansen. Zo verlengde Deivid vanuit het niks een streep van Roberto Carlos tot op de kruising. Paars-wit mocht verder niet mopperen toen Alex slordig omsprong met een geloste bal van Zitka.

De armada van Vercauteren kon daar voorin te weinig kracht tegenover stellen. Hassan en Boussoufa, toch aangekocht voor een meerwaarde in de Champions League, konden nauwelijks hun stempel drukken. Toch had de wedstrijd er heel anders uit kunnen zien. Eerst kenden paars-wit pech toen Boussoufa’s perfect gekrulde vrije trap op de lat uiteenspatte. Even later was een kopbal van Jelle Van Damme hetzelfde lot beschoren. Ik blijf me maar de vraag stellen wat er had kunnen gebeuren had één van deze ballen tegen de netten gegaan.

Toch moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat Anderlecht over het algemeen niet genoeg kansen kon creëren. Geen eigenlijk.

Biglia, alweer de enige man op Europees niveau in paars-wit tenue, probeerde tevergeefs het team aan te jagen, terwijl de klok verder tikte in het nadeel van de Brusselaars. Op het uur werd Boussoufa, zowaar uitgefloten door het eigen publiek, door Vercauteren uit zijn lijden verlost. Een pijnlijk moment voor de lichtvoetige balspeler, al was de keuze voor Théréau als laatste reddingsboei logisch. De Fransman kon evenmin een mirakel verzinnen. Niet dat je hem veel kwalijk kon nemen, er kwamen nauwelijks bruikbare ballen.

Het samenspel van Anderlecht bleef steeds meer van ideeën gespeend, de Turken controleerden simpel. Uiteindelijk deed Alex bij de zoveelste counter het licht uit. De ontgoocheling was heel groot in het Astridpark, waar de supporters op het eind nog een brandje stookten.


De commentaren zijn gesloten.