28-08-07

"Anderlecht sterft niet als we verliezen"

andfener280807
De kriebels nemen toe. Ondertussen zijn we D-day -1. Plaatst Anderlecht zich voor de lucratieve Champions League of niet? Een voortijdige uitschakeling zou voor de Belgische landskampioen alvast een financiële, maar ook een sportieve aderlating betekenen. Spelers als Hassan, Biglia en Polak (om er maar enekeln te noemen) zijn immers naar Brussel gekomen om zich aan Europa te tonen.

Voor de vijfde opeenvolgende keer en al de zevende keer in acht seizoenen kan Anderlecht doorstoten naar de Champions League. Die natte droom is één van de hoofddoelen van paars-wit dit seizoen, ook al werd in het verleden slechts een minimum van twee kwalificaties per drie jaar vooropgesteld.

Als de 1-0 die de landskampioen opliep in Istanbul, niet meer opgehaald wordt, is dat volgens voorzitter Roger Vanden Stock geen ramp.

'Anderlecht zal er niet aan doodgaan als we ons niet kwalificeren, hé', zegt voorzitter Roger Vanden Stock in Het Nieuwsblad. 'We kunnen het ons altijd permitteren om geen Champions League te spelen. Het zou onze verdere groei echter wel afremmen. De CL laat ons altijd toe iets meer te doen. Dit is dus de belangrijkste match van de eerste helft van het seizoen.'

De Champions League zorgt niet alleen voor de inkomsten om grote vissen als Jan Polak naar het Astridpark te halen. 'Deelname aan de CL trekt vedetten aan', zegt Vanden Stock. 'Daardoor komen jongens als Biglia en Polak ook naar ons. We hebben zeker zeven, acht spelers - waaronder Biglia, Polak, Tchité en Pareja - die zich absoluut willen tonen in de Champions League. En ik zeg dat we ook de kwaliteiten hebben om door te stoten. Mijn boodschap is duidelijk: doe dat waarvoor jullie naar Anderlecht zijn gekomen. Kwalificeer jullie. Het verschil op financieel vlak tussen wel of geen deelname is groot. Niet alleen voor de club, ook voor de spelers.'

Twee miljoen bij deelname aan de UEFA Cup tegenover tien miljoen voor de CL: het verschil is inderdaad immens. En dat is niet alles.

'Een plaats in de Champions League is ook belangrijk voor de toekomst van het Belgisch voetbal. Geen deelname aan de CL kan gevolgen hebben op langere termijn.'

Met hetzelfde elftal als vorig jaar, aangevuld met Triguinho, Polak en Théréau werd fors geïnvesteerd om het team nog dat extra zetje te geven. Fenerbahçe heeft echter een budget dat vier keer zo groot is als dat van Anderlecht. En toch.

'Ik geef ons vijftig procent kans tegen Fenerbahçe. De bal zal in ons voordeel moeten rollen', blijft de voorzitter voorzichtig. 'We zitten in dezelfde situatie als tegen Benfica drie jaar geleden. Wel, ik zou al bibberen als ik een 1-0 moeten verdedigen buitenshuis', voert hij de druk op voor de Turken. Benfica werd overigens met 3-0 ingeblikt in Brussel, dankzij ene Aruna Dindane.

Als het dan toch misloopt, is er nog het opvangnet van de UEFA Cup. 'Een beker die we hopen te winnen', aldus Vanden Stock. 'Of neen, dat is een beetje te belachelijk. Maar we zouden wel proberen om er zo ver mogelijk in te komen. En met onze ploeg moet dat lukken.'

18:10 Gepost door Lie in Vooruitblik | Permalink | Commentaren (0) | Tags: champions league, fenerbahce |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.