25-08-07

Anderlecht snoert brutaal Brussels de mond

Anderlecht heeft een logische zege behaald tegen stadsgenoot Brussels. Het liep snel 2-0 uit en gaf het deze keer niet weg. In de slotfase werd het nog 3-0.

Vorig jaar zorgde Johan Vermeersch voor ophef toen hij uitpakte met de uitspraak “ik wil bloed aan de palen”. Toen lieten zijn spelers zich als makke lammetjes naar de slachtbank leiden. Deze jaargang hield Vermeersch zich eerder op de achtergrond en wat bleek: zijn jongens speelden snedig, soms zelfs op het kantje. Brussels schopte en sloeg naar alles wat paars-wit droeg. Scheidsrechter Allaerts had echter veel mededogen met de belhamels uit Molenbeek. Merkwaardig genoeg viel het enige slachtoffer in het kamp van de potige bezoekers. Culek viel vroeg uit en bezorgde de zijn geplaagde trainer Cartier nog meer kopzorgen.

 

Enigszins onder de indruk van alweer een nieuwe blessure, lieten de Brussels-spelers de teugels even vieren. Anderlecht pikte hier gretig op in en voerde de druk op. Wasilewski, helemaal alleen gelaten op rechts, stuurde een snedige voorzet voor doel. Théréau, die eindelijk zijn kans kreeg, kopte de 1-0 op de borden. Luttele minuten later stond het zelfs al 2-0 voor Sporting. Wasilewski buffelde volledig vrijstaand de 2-0 tegen de netten, na een vrije trap van Hassan. Het Dender-scenario van vorige week in gedachten, drukte paars-wit nog even door. Biglia en Polak stelden doelman Nijs op de proef. Boussoufa kopte onbegrijpelijk voorlangs.

 

Brussels dacht pas na de rust aan voetballen, maar had in aanvallend opzicht zeer weinig te bieden. De thuisploeg deed het niet beter. Met de midweek-wedstrijd van Fenerbahçe in gedachten, speelde de landskampioen met de handrem. Toch waren er nog enkele hete standjes voor het Brussels-doel. Eerst verstuurde Polak een diepe pass op Hassan, die in het zijnet besloot. Biglia verraste in het slotkwartier bijna de te ver uit zijn doel staande Nijs met een verfijnde lob. Uiteindelijk was het de ingevallen Jonathan Legaer die de ingedommelde thuissupporters wakker schudde met een derde doelpunt.

 

Zowel de spelers als de supporters van F.C. Brussels leken tevreden dat het geen 6-0 werd als afgelopen seizoen. Desondanks is er weinig reden tot tevredenheid. Het is heel onduidelijk hoe een ploeg die zo zwak presteert zich in de hoogte klasse zal kunnen handhaven. Anderlecht schuift op zijn beurt op in de rangschikking. Het staat nu met een 10 op 12 naast A.A. Gent, dat thuis zijn eerste punten liet tegen Zulte-Waregem.

 

Wedstrijdgegevens:

  • Doelpunten: 15' Théréau (Wasilewski), 17' Wasilewski (Hassan), 89' 3-0 Legaer (Tchité)
  • Gele kaarten: 9' Deflandre, 15' Zanzan, 26' Boussoufa, 26' Bruno
  • Ploegopstellingen:
    • Anderlecht: Zitka, Deschacht, Wasilewski, Juhasz, Pareja, Goor, Polak, Boussoufa (78' Tchité), Biglia, Hassan (89' De Man), Théréau (82' Legaer)
    • Brussels: Nijs, Deflandre, Bruno, Owona, S. Kargbo, Haydock, Culek (7' Zanzan), Gorius, Le Postollec (63' Matumona), Fort, Lutula
  • Aantal toeschouwers: 24.594

De commentaren zijn gesloten.